Tviler på at al-Qaida sto bak

Foto: (Reuters/Scanpix)

Sjefen for de britiske styrkene i Basra er i tvil om al-Qaida sto bak terrorbombene mot den sørirakiske byen onsdag. Det er ikke ført bevis for denne mistanken, fastslår brigader Nick Carter.

22.04.04 06:40

Minst 68 mennesker mistet livet i fem bombeeksplosjoner i Basra onsdag. Torsdag morgen var det fortsatt uklart hvem som bak bombene, som ifølge lokale irakiske politikere bar al-Qaidas kjennemerker.

Guvernøren i Basra, Walel Abdel Latif, sa onsdag at bombeaksjonene "har alle de samme kjennetegn" som tidligere terrorhandlinger fra al-Qaidas side. Dette terrornettverket og dets leder Osama bin Laden antas å stå bak angrepene mot USA 11. september 2001.

Sikkert
– Vi samarbeider svært tett med lokale ledere her nede, og får svært gode opplysninger. Det eneste som er sikkert, er at ingen lokale sjiamuslimer ville gå inn for handlinger av denne typen, sa Nick Carter til den britiske fjernsynskanalen Channel Four onsdag.

Det tyder på at bombefolkene ikke hører til i det sjiadominerte Basra og at de godt kan ha sin base i et annet land enn Irak, forsatte han. Men Carter mener det må langt klarere beviser til, før man kan fastslå om al-Qaida var innblandet i bombeaksjonene.

Den britiske brigaderen vil ikke be om forsterkninger, fordi han mener situasjonen i Basra er under kontroll.

– Hvis det kommer flere soldater, vil de bare bli gående i veien, sa Carter til Channel Four.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag