Gå til sidens hovedinnhold

Tvinger farlige pasienter ut for å røyke

Psykiatriske pasienter som er farlige både for seg selv og for andre, tvinges utendørs hvis de vil ta seg en røyk i Östersund i Midt-Sverige.

Overlege og psykiater Sverker Svensson er opprørt.

Svensson har skrevet til Sosialstyrelsen i Stockholm og spurt om Landstinget i Jämtland län virkelig har lov til å vedta noe slikt. De folkevalgte i organet, som tilsvarer et norsk fylkesting, har fattet sitt vedtak som ledd i kampanjen Tobaksfritt Landsting.

- Jeg vil vite om vedtaket om å innføre røykeforbud for innlagte pasienter er juridisk holdbart. Jeg tviler på om psykiatrien har rett til å stenge røykerommene, sier Svensson til Östersund-avisen Länstidningen.

Enkelte pasienter sliter med så alvorlige tilstander at det ville være helt galt å nekte dem å røyke, mener den svenske overlegen. –De kan sveve i selvmordsfare, være farlige for seg selv og andre og får ikke gå ut, selv i følge med helsepersonale, påpeker han.

Medisinsk rådgiver Gunnar Moa i Länssjuvården i Östersund sier til Länstidningen at helsevesenet ikke har noen plikt til å tilby pasienter røykerom. Han medgir likevel at det kan herske spesielle omstendigheter i psykiatrien som gjør det nødvendig å se på saken igjen.

(NTB-TT)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar