*Nettavisen* Nyheter.

Tvinger ofre til å bli kristne

Foto: (AP/Scanpix)

Frireligiøse organisasjoner krever at ofre for tsunami-katastrofen lar seg omvende til kristendommen før de får hjelp.

02.01.06 13:37

Mange thailandske barn føler seg utnyttet og krenket av frireligiøse organisasjoner etter tsunamien, skriver Svenska Dagbladet.

Om ikke barna og foreldrene dere omvender seg til kristendommen, får de ingen hjelp. Det har vært budskapet fra flere frikirkelige organisasjoner, først og fremst amerikanske som har operert i de tsunamirammede områdene.

Både Redd Barna og lokale thailandske organisasjoner er opprørte over at enkelte kristne organisasjoner bare gir hjelp dersom ofrene blir kristne.

- Det skaper ubehagelige stemninger og rivalisering mellom grupper der noen har konvertert og fått hjelp, mens andre som har ønsket å holde fast ved sin opprinnelige religion har stått uten hjelp, sier svenske Inger Östergren som jobber for Redd Barna i Bangkok med regionalt ansvar for de tsunamirammede kystområdene i sydøstre Asia.

- Det er et sammensurium av organisasjoner som slåss om menneskenes oppmerksomhet i disse områdene. På noen steder er det blitt som på 1800-tallet da misjonærene krevde omvendelse som vilkår for mat og klær, forteller Östergren.

Svenska Dagbladets reporter forteller at påtakelig mange barn ved det lokale barnehjemmet går med t-skjorter med kristne budskap som «Gud elsker deg» og «Jesus er sannheten og veien».

I samarbeid med Unicef har det svenske og britiske Redd Barna foretatt en stor rundspørring blant 5000 thailandske barn i områder som ble rammet av tsunamikatastrofen andre juledag 2004.

Undersøkelsen er ikke publisert ennå, men ifølge Svenska Dagbladet er den røde tråden i svarene fra barn i alderen 5-18 år, at hjelpen de har fått fra utenlandske frikirkeorganisasjoner i mange tilfeller oppleves som krenkende og påtrengende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag