RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvunget til å spise eget øre

Sist oppdatert:
Under diamantkrigen i Sierra Leone fikk flere tusen mennesker avkappet ulike kroppsdeler. Norge gir nå fem millioner til et boligprosjekt for ofrene.

Borgerkrigen som brøt ut i 1991, førte over én million mennesker på flukt. Opprørsstyrkene kuttet av armer og bein på uskyldige sivile.

Avkappet penis
Boboh Faya er en av dem som ble brutalt mishandlet av opprørsstyrkene. Han ble tvunget til å spise øret sitt. Da han kastet det opp, kuttet de av ham penisen. Deretter ble han kuttet i strupen.

Faya er en av tusen sivile som overlevde ufrivillig amputasjon. Flere tusen døde som følge av infeksjoner.

- Faya holdt seg i live med å tenke på familien. Han har nå blitt gjenforent med datteren, men kona hans forlot sin penisløse mann, forteller journalist Terje Marøy, som møtte mange av ofrene i 2005.

Til Vest-Afrika
Utviklingsminister Erik Solheim er nå på vei til regionen. Han skal på rundreise til Elfenbenskysten, Liberia, Sierra Leone og Guinea denne uken.

Konfliktforebygging og velstandsøkning er fokus for turen. I Sierra Leone skal han blant annet besøke Flyktningehjelpens rehabiliteringsprosjekt for amputasjonsofre i Sierra Leone.

Bistandsministeren presiserer at å sikre amputasjonsofre egen bolig gir dem bedre mulighet til å klare seg.

- Å reintegrere amputerte og krigsskade er en viktig del av fredsbyggingen i Sierra Leone. Derfor valgte vi å gjenoppta støtten til boligprosjektet, sa han på informasjonsmøtet i forkant av rundreisen sin.

USA trakk seg
Boligbyggeprosjektet kom på beina etter samtaler mellom daværende president Bill Clinton og statsminister Kjell-Magne Bondevik på slutten av 90-tallet.

- Statslederne bestemte seg for å gjøre noe for Sierra Leones amputasjonsofre, forteller Terje Marøy til Nettavisen.

Flyktningehjelpen ble kanalen for boligbyggeprosjektet.

I første omgang ble det vedtatt å bygge 500 boliger til amputasjonsofre, men etter det amerikanske presidentvalget i 2000 trakk USA sitt bidrag til prosjektet. Det ble bygget 420 hus før landet stoppet støtten. 580 amputerte vestafrikanere sto fremdeles uten bolig.

500 til
I kjølvannet av USAs sorti startet flere ansatte i Flyktningehjelpen opp organisasjonen Sierra Leones venner. Målet var å bygge så mange boliger til de gjenlevende amputasjonsofrene som mulig.

- Det er enorm stimulans for oss at Utenriksdepartementet nå har gitt oss fem millioner kroner for å fullføre de 80 planlagte boligene, fortalte Flyktningehjelpens prosjektleder Elise Schanke til Marøy.

Etter planen vil boligene fullføres i løpet av 2007.

- Vårt neste mål er nå å få samlet inn nok penger til de resterende 500 ofrene, som vi håper å klare i løpet av få år.

Etter planen står de 80 planlagte boligene ferdig i slutten av 2007.

Ny sjanse
Solomon Cooper som er talsmann for amputerte i det lokale området Bo, ble dypt fortvilet da Flyktninghjelpen skrinla sitt prosjekt for amputerte i vinteren 04/05. Han er nå lykkelig for at Norge støtter boligbyggingen.

18-årige Mamie Massaquoi som ble amputert og forsøkt voldtatt som sjuåring, var en av de 420 som fikk hus før USA trakk sin pengestøtte.

Hun forsørger nå seg selv og sin datter ved hjelp av boligen, en symaskin og grunnutdanning.

- Disse husene er bygget over hele landet, forteller Marøy til Nettavisen.

Han legger til at de fleste andre bistandsorganisasjonene begrenser sine prosjekter til hovedstaden Freetown, mens Flyktningehjelpen har klart og turt å spre sine prosjekter utover et større geografisk område.

Marøy legger til at Boboh Faya ennå ikke har fått bolig, og at han heller ikke er på listen over de 80 som får hus innen utgangen av 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere