RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvunget til abort i niende måned

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Jin Yani ble straffet fordi hun ikke var gift.

Kinesiske Yani og hennes mann gledet seg til å få sitt første barn. Men da vannet gikk kom politiet.

Yani ble tatt md. til en abortklinikk, der det ufødte barnet ble drept med en sprøyte. Det var straffen fordi den unge kvinnen ikke var gift da hun ble gravid, og et grusomt utslag av Kinas beinharde ettbarnspolitikk.

Opp i retten
Den da 20 år gamle kvinnen er langt fra den første kvinnen som tvinges til abort i Kina. Hun er derimot den første som trekker de kinesiske myndighetene for retten i etterkant. Kinesisk høyesterett har gått med på å granske om det grusomme overgrepet var lovstridig, og om paret har rett på erstatning.

Yani var gravid i niende måned, og vannet hadde alt gått da abortpolitiet kom og hentet henne i begynnelsen av september 2000.

- Jeg stod på mine knær og ba dem slutte, og sa at jeg ville føde min datter. Jeg hadde allerede gitt henne navnet Yang Yin, sier Yani til Daily Telegraph.

To dager etter at giftsprøyten ble satt, rakk barnefaren Yang Zhongchen akkurat frem til klinikken for å se den døde jenta bli født ved hjelp av fødselstang.

Krever en million
Ifølge kinesisk lov er det ulovlig å få barn utenom ekteskap, men det skal også tvungen abort være. I hvert fall på papiret. Yanis forbrytelse var at hun ble gravid fem måneder før hun giftet seg med sin kjære Yang Zhongchen.

Etter overgrepet fikk Yani komplikasjoner og lå på sykehus i 44 dager. Hun kan nå ikke få flere barn. Yani og Zhongchen krever rundt en million kroner i erstatning fra kinesiske myndigheter.

- Men vi får aldri tilbake barnet vårt. Vi bare håper at noe slikt som dette aldri vil skje igjen, sier de.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere