*Nettavisen* Nyheter.

Twitter seirer over Iran-velde

Foto: STRINGER/IRAN (REUTERS)

Millioner av mennesker bruker nettet og mobiltelefonen i kampen mot det iranske prestestyret.

18.06.09 10:16

For femte dag på rad fortsetter millionprotestene mot det påståtte valgfusket, og en viktig metode for å samle demonstranter og få ut informasjon er nettsamfunnet Twitter.

Men også myndighetene er digitale, og de har åpenbart studert hva Kina har gjort for å blokkere informasjon fra internett:

- Det du ser i Iran, er at myndighetene har brukt mye tid til å tenke på fløyelsrevolusjon og folkemakt, sier politisk analytiker og redaktør David Steven på nettstedet Global Dashboard til den britiske avisen The Guardian.

Hauk over hauk
Iran vil kaste alle utenlandske reportere ut av landet, og de må forlate landet når visumene deres går ut.

Den siste norske journalisten er NRKs Sidsel Vold . VGs reportere har blitt banket opp, mens TV 2s reporter skulle forlate lander i natt.

Dermed kan publikum over hele verden miste muligheten til å følge demonstrasjonene live på fjernsyn og på internett.

Demonstrantenes mottiltak er å bruke internett og netttjenesten Twitter.com til å samle støtte, sende ut informasjon og informere tilhengerne om nye planlagte demonstrasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enkelt sagt er Twitter en mulighet til å sende 140 tegn til hele verden, og legge inn bilder. Et av de mest populære temaene akkurat nå er #iranelection.

Det iranske regimet har svart med å stenge mobilnettet og sette massive filtre inn for å kontrollere informasjonsstrømmen på internett. De har også satt igang rene nettangrep på populære regimekritiske nettsteder, og hevder at de utenlandske tv-stasjonene opptrer som talerør for demonstratene når de sender amatørvideoer fra internett.

Levende bilder via internett
Men foreløpig er ikke myndighetenes mottiltak helt effektive.

For også på videotjenesten YouTube flommer det inn videoer som viser politiets brutalitet mot demonstrantene.

Du kan se et av innslagene her:

HTML EMBED

Men redaktør David Steven i Global Dashboard mener også at myndighetene arbeider effektivt: - De har folk som setter opp falske nettsteder, falske meldinger på Twitter og de har desentralisert motangrepene så mye som mulig, sier han til The Guardian.

Vanskelig å stenge nettet
Iran er foreløpig det siste totalitære regimet som forsøker å stenge informasjonsflyten fra internett og mobiltelefoner.

De mest desperate forsøkene har vært gjort i Burma og Nepal, hvor myndighetene rett og slett stengte nettene.

Kina har valgt en mer avansert metode, og bruker tusenvis av ansatte til å overvåke nettsteder og netttrafikk - også kjent som «Den store kinesiske brannvegg».

Kina har også tvunget søketjenester som Google og Yahoo! til å sensure søkesvarene under trussel om at kinesiske myndigheter ellers ville stenge tilgangen.

Her er CNNs innslag om den digitale revolusjonen i Iran:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.