Tyfon herjer Filippinene

Kraftig vind rammer Fillipinene.

Kraftig vind rammer Fillipinene. Foto: Stringer/philippines (Reuters)

Millioner har mistet strømmen.

Kraftige bølger raserte katastrofeutsatte kystsamfunn, og millioner mistet strømmen da tyfonen Hagupit feide over Filippinene søndag.

– Tyfonen herjer fortsatt deler av landet, men så langt har den bare gjort skade på eiendom, sier Alexander Pama, sjefen for landets nasjonale katastrofeberedskapsråd.

Det var søndag formiddag norsk tid meldt om at fire menneskeliv er gått tapt som følge av tyfonen. Frykten for uværet utløste det FN betegner som en av de største evakueringene i fredstid noensinne. Over 1 million mennesker i 30 provinser hadde flyktet fra kysten og rasutsatte områder og søkt ly i skoler, kirker og idrettssentre innen tyfonen traff land lørdag kveld.

For få dager siden betegnet meteorologene Hagupit som en kategori 5-tyfon, men den avtok kraftig i styrke på vei over Stillehavet, og søndag svekket den seg ytterligere til kategori 2.

Det er likevel den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år.

– Jeg kan ikke gå verken nordover eller sørover på grunn av veltende trær og strømmaster. Mange områder er oversvømt, forteller politikeren Ben Evardone fra Borongan, provinshovedstaden i Øst-Samar.

Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. 8. november i fjor mistet over 7.000 mennesker livet her, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt av tyfonen Haiyan. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.