*Nettavisen* Nyheter.

Tyfonen Hagupit nærmer seg Filippinene

Bølgene begynner å slå i land mot Fillipinene, her fra Surigao. Foto: Stringer/philippines (Reuters)

616.000 mennesker evakuert.

Kraftige regnbyger skyller ned over østlige deler av Filippinene, hvor flere millioner mennesker har søkt ly i frykt for tyfonen som er ventet å treffe land lørdag.

Over en halv million mennesker har flyktet fra hjemmene sine på grunn av den kraftige stormen som er på vei. Tyfonen Hagupit truer med å ramme de samme områdene sentralt på Filippinene som ble rasert da over 7.000 mennesker mistet livet for bare 13 måneder siden.

På vei over Stillehavet har tyfonen avtatt i styrke, og defineres nå som en kategori 3-tyfon. Meteorologene advarer imidlertid om at den likevel kan forårsake store ødeleggelser når den treffer land lørdag kveld – på ettermiddagen norsk tid.

Enorm evakuering

Mer enn 616.000 mennesker i lavereliggende og rasutsatte områder er blitt evakuert til skoler, rådhus, idrettssentre og kirker, opplyser landets nasjonale katastrofemyndigheter.

– Det er nå det skjer. Jeg vet dere er trøtte, at dere har fått for lite mat og søvn og for mye kaffe, sa innenriksminister Manuel Roxas da han i en fjernsynstale kom med en siste oppfordring til folk om å søke dekning før stormen.

Tyfonvarselet har utløst en av de største evakueringene som noen gang er gjennomført i fredstid, ifølge FN.

Mange bor i telt

Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. 8. november i fjor mistet over 7.000 mennesker livet her, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt av tyfonen Haiyan.

– Mange bor nær sjøen i midlertidige skur eller telt som vil bli ødelagt av et nytt uvær, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

I byen Tacloban ligger flere bygninger fremdeles i ruiner.

– Vi har lært fra Haiyan. Alle her er livredde, sier Rita Villadolid (39), som fredag hadde søkt tilflukt inne i en stadion sammen med familien sin og flere hundre andre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag