*Nettavisen* Nyheter.

Tyrkia avviser at de står bak angrep i Syria

Foto: Delil Souleiman (Afp)

Den kurdiske militsen YPG i Syria sier fire av deres krigere er såret i et tyrkisk artilleriangrep mot en landsby nord i Syria. Ankara avviser at de står bak angrepet.

27.07.15 12:27

Angrepet rammet landsbyen Zur Maghar natt til mandag, ifølge en uttalelse fra den syriske militsgruppen YPG.

– Vi ber det tyrkiske lederskapet innstendig om å stanse denne aggresjonen og følge internasjonale retningslinjer, heter det i uttalelsen.

– Tyrkia har ikke bombet kurdiske YPG-stillinger i byen, sier en talsperson for tyrkisk utenriksdepartement.

YPG er den væpnede fløyen av Det demokratiske unionspartiet PYD, som regnes som en syrisk avlegger av Det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia. PYD er ikke omfattet av den pågående tyrkiske militæroperasjonen, understreker en regjeringstalsmann i Ankara mandag.

– Kurdisk milits kuttet IS' forsyningsåre i Syria

Tyrkiske jagerfly bombet i helgen PKK-mål i Nord-Irak. Zur Maghar i Syria kontrolleres av YPG. Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights mener angrepet på landsbyen mandag er et av de mest omfattende som Tyrkia har iverksatt mot kurdiskkontrollerte områder.

Kurdiske militskrigere erobret mandag en viktig småby fra IS langs motorveien nord i Syria, ifølge eksilgruppen IS.

– YPG tok full kontroll over Sarrin mandag etter tre uker med harde kamper, sier Rami Abdulrahman, sjefen for det London-baserte informasjonsnettverket Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Sarrin ligger langs motorveien M4, som ekstremistgruppen IS bruker til å frakte krigere og forsyninger mellom provinsen Aleppo og gruppens selverklærte hovedstad Raqqa i øst, opplyser SOHR.

Dermed fører YPGs seier mandag til at IS mister sin viktigste forsyningsrute til deler av provinsen Aleppo. Her kriger de ytterliggående jihadistene mot kurdiske styrker og andre opprørsgrupper.

Fakta

Kurdisk millits i Syria

– Sarrin ble også brukt som base for IS' angrep mot kurdere i provinsen Aleppo, så de angrepene vil trolig minke, sier Abdulrahman.

Mustafa Ebdi, en kurdisk aktivist fra Kobani, forteller at YPG mandag finkjemmet byen i jakten på mulige selvmordsbombere fra IS. Sarrin ligger omtrent fire mil sør for Kobani, den kurdiskkontrollerte byen som på arabisk heter Ayn al-Arab.

YPGs offensiv mot Sarrin startet 6. juli med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS i Syria. Den syriske kurdermilitsen nedkjempet IS i Kobani i januar og drev jihadistene ut av grensebyen Tel Abyad ved Tyrkia i juni.

Tyrkia pågriper titalls mistenkte

Tyrkisk politi har i en ny aksjon pågrepet titalls antatte IS-krigere og væpnede kurdere, melder lokale medier.

Tyrkia har lenge nølt med å ta en aktiv rolle i den USA-ledede koalisjonen mot IS, men Ankaras rolle ble forrige uke dramatisk endret.

Tyrkia har nå gitt USA tilgang til sine flybaser, og tyrkiske jagerfly og stridsvogner har bombet IS-mål i Syria. Samtidig har Tyrkia bombet baser tilhørende den militante fløyen av det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Nord-Irak.

Den siste uken er over 800 mistenkte medlemmer av IS eller PKK pågrepet i Tyrkia, ifølge CNN Turk.

Mandag ble 15 antatte IS-medlemmer, elleve av dem utlendinger, pågrepet i en aksjon i hovedstaden Ankara, der 500 politifolk deltok, ifølge den regjeringsvennlige avisa Yeni Safak.

Det var også pågripelser i byen Adiyaman sørøst i landet, der 19 mennesker med angivelige bånd til PKK ble pågrepet, skriver avisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.