*Nettavisen* Nyheter.

Tyrkia skyter tilbake etter granatangrep fra Syria

Foto: -

06.10.12 21:31

To dager etter at et syrisk granatangrep tok livet av fem sivile tyrkere i grensebyen Akcakale, var Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, tindrende klar på konsekvensene av eventuelle nye angrep fra nabolandet.

– Jeg gjør det nok en gang klart overfor Assad-regimet og dets tilhengere: Ikke våg å teste Tyrkias tålmodighet. Tyrkia vil ikke få en skramme og fortsette videre på sin vei, men dere vil bli knust og betale en høy pris, tordnet Erdogan foran tilhengere av statsministerens AKP-parti i Istanbul fredag.

Mest lest på Nettavisen nå:

– Ikke krigsentusiaster
Men til tross for beklagelse fra myndighetene i Damaskus og lovord om at det ikke skulle skje igjen, slo nok en syrisk granat ned på tyrkisk territorium, denne gangen i et jordbruksområde i grenseprovinsen Hatay. Ingen skal ha blitt såret eller drept i angrepet.

Tyrkiske soldater besvarte umiddelbart ved å beskyte mål i Syria, slik de også gjorde etter onsdagens angrep.

Erdogan har vært klart i sin tale om at tyrkiske myndigheter akter å beskytte sine innbyggere og grenser dersom det er behov for det, men statsministeren understreker samtidig at Ankara ikke har noe ønske om krig.

– Vi er ikke krigsentusiaster, poengterte han, men påpekte også at Tyrkia har utkjempet mange kriger opp gjennom historien, og at landet er rede til å «kjempe for freden».

Grønt lys til aksjon
Torsdag fikk Erdogans regjering klarsignal fra den tyrkiske nasjonalforsamlingen til å sende soldater utenfor landets grenser, men eksperter tviler på at det iskalde forholdet kan bunne ut i en tyrkisk invasjon av Syria.

– Det tyrkiske folket er ubøyelig når det gjelder å sikre egne grenser, men du skal lete lenge etter noen som støtter en mer omfattende militæraksjon, sa Sabiha Gundogar, utenrikssjef i tankesmia TESEV i Istanbul, til nyhetsbyrået DPA torsdag.

På frysepunktet
Tyrkia har latt opprørerne i Den frie syriske hæren (FSA) få operere noenlunde fritt på tyrkisk territorium, noe regimet i Damaskus ikke ser på med blide øyne. Erdogan har flere ganger bedt president Bashar al-Assad om å gå av, og forholdet mellom nabolandene er på frysepunktet.

Fredag opplyste statlig syrisk fjernsyn at en væpnet gruppe som forsøkte å ta seg inn i landet fra Tyrkia, ble stanset. Gruppen forsøkte å ta seg inn i den syriske grensebyen Khirbet al-Jous, ifølge TV-kanalen.

– Syriske styrker konfronterte og drepte de fleste av infiltratørene. Mange av dem var utlendinger, inkludert en tyrkisk borger, het det i meldingen.

Internasjonal fordømmelse
NATO har holdt hastemøte om situasjonen mellom medlemslandet Tyrkia og borgerkrigsherjede Syria. Militæralliansen fordømte da det syriske angrepet på nabolandet.

Også FNs sikkerhetsråd fordømmer det syriske angrepet mot den tyrkiske grensebyen. Denne typen brudd på folkeretten må stanse umiddelbart, heter det i en uttalelse fra Sikkerhetsrådet som ble vedtatt natt til fredag.

Det er ikke ofte medlemmene av rådet klarer å bli enige om et felles budskap om konflikten i Syria. Også denne gangen ble et vestlig utkast avvist av Russland, og den endelige teksten var et kompromiss mellom russiske og vestlige formuleringer.

«Medlemmene av Sikkerhetsrådet understreker at denne hendelsen illustrerer den alvorlige innvirkningen som krisen i Syria har på nabolandenes sikkerhet», heter det i uttalelsen. (©NTB)

Saken blir oppdatert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.