Tyrkia trekker seg ut av Irak

Tyrkiske soldater forlater Nord-Irak, men nektet først for at det var en tilbaketrekking.

29.02.08 16:32

Den tyrkiske styrken som for en uke siden gikk inn i Nord-Irak på jakt etter kurdiske opprørere, trakk seg fredag tilbake over grensen til Tyrkia.

Tyrkia bekrefter overfor AP at soldatene har forlatt fjellområdet Zap, og er tilbake i Tyrkia. Myndighetene avviser at tilbaketrekkingen kommer som følge av internasjonalt press.

- Uten tvil så er det umulig å utrydde en hel terroristorganisasjon med bare en operasjon i et område. Likevel så viser det det gruppen at Nord-Irak ikke er noen trygg havn for terrorister, si militæret i en pressemelding.

Tusener av soldater krysset sist torsdag grensen til Irak, og gikk til angrep på PKKs baser i fjellene nord i Tyrkias naboland i den første bakkeoperasjonen på flere år.

- Ingen tilbaketrekking
Tidligere fredag tilbakeviste det tyrkiske militæret at det var snakk om en fullstendig tilbaketrekking.

- Det er fremdeles tyrkiske soldater i Irak, og for øyeblikket er det ikke snakk om noen tilbaketrekking, sa en militærkilde.

Tyrkias uttalelser stemmer ikke overens med det Irak meldte, som sa at alle tyrkiske soldater nå har forlatt landet.

Ønsker tilbaketrekking velkommen
- Alle tyrkiske soldater har forlatt Irak og trukket seg tilbake til den andre siden av grensen. Vi ønsker denne avgjørelsen velkommen, og mener det er det rette av tyrkia å gjøre, sier Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari til Reuters.

En talsmann for de kurdiske sikkerhetsstyrkene i Irak, phesmergaen, sier det ikke har vært trefninger natt til torsdag og at en tilbaketrekking var igangsatt.

Ifølge tyrkisk militære skal det ha vært 300 opprørere i fjellene, men 240 av disse skal være drept i den siste ukens kamper.

Under press fra USA
USA ser heller ikke på situasjonen som en tilbaketrekking, men ba tidligere i uken Tyrkia om så raskt som mulig om å trekke seg ut av Irak.

Tyrkiske myndigheter og det militære har tidligere sagt operasjonen vil fortsette til de kurdiske målene er fjernet.

Kampene skal ifølge tyrkisk side ha kostet 237 PKK-opprørere og 24 tyrkiske soldater livet, mens PKK opplyser at de har tatt livet av over 100 soldater. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.