Tyrkia vil sende soldater til Irak

Tyrkias justisminister Cemil Cicek opplyser mandag at den tyrkiske regjeringen ønsker å sende styrker til Irak.

06.10.03 17:10

Regjeringen vil nå be den tyrkiske nasjonalforsamlingen om å godkjenne avgjørelsen, melder NTB-AFP.

Det er ikke avgjort hvor mange soldater som skal til Irak eller til hvilket område i det urolige landet.

–Med en gang vedtaket er godkjent av nasjonalforsamlingen, vil regjeringen ha frie hender når det gjelder å diskutere viktige saker med USA, sa justisministeren mandag.

–Enig med USA
USA har tidligere bedt Tyrkia, en nær NATO-alliert, om å sende 10.000 soldater til Irak. Tyrkia har på sin side bedt USA om å slå ned på den kurdiske geriljaen i Nord-Irak etter at USA invaderte Irak i mars.

Regjeringen i Ankara vil at USA skal gå til aksjon mot militante kurdere i Nord-Irak før tyrkiske soldater eventuelt blir sendt til Irak.

I forrige uke uttalte en høytstående tyrkisk diplomat at Tyrkia og USA er blitt enige om en handlingsplan for å rense Nord-Irak for militante kurdere fra Tyrkia.

–Vi er blitt enige om en handlingsplan, sa Nabi Sensoy, visestatssekretær i det tyrkiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP forrige torsdag.

–Utrydde PKK-KADEK
Rundt 5.000 væpnede medlemmer av det forbudte partiet PKK-KADEK, som har kjempet for et uavhengig Kurdistan i 15 år, har trolig gjemt seg i fjellområder i Nord-Irak siden 1999. Da erklærte geriljaen en ensidig våpenhvile og trakk seg ut av Tyrkia.

PKK-KADEK opphevet våpenhvilen forrige måned.

–PKK-KADEK skal utryddes med alle midler, sa Sensoy etter et møte mellom amerikanske og tyrkiske tjenestemenn i Ankara torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.