Tyrkisk ja til å sende soldater inn i Syria

Foto: AP (Ap)

Tyrkias nasjonalforsamling godkjente torsdag at landets soldater kan ta seg inn i Syria om nødvendig.

04.10.12 21:31

Avgjørelsen ble tatt etter et hastemøte etter at regjeringen ba om ryggdekning for militære operasjoner inn i Syria, melder BBC News .

Onsdag ble to kvinner og tre barn drept etter at det ble skutt over grensen fra Syria.

Avstemmingen i Tyrkias nasjonalforsamling endte 320-129 i favør av militære operasjoner.

Tyrkia har skutt mot mål inne i Syria etter onsdagens hendelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: - (Afp)

- Ønsker ikke krig
Ibrahim Kalin, en av rådgiverne til statsminister Recep Tayyip Erdogan, skrev i en twittermelding at Tyrkia ikke ønsker å innlede krig med Syria, men at landet likevel vil beskytte sine grenser. Han skrev også at «de politiske og diplomatiske initiativer vil fortsette», melder NTB.

Tyrkias visestatsminister understreker imidlertid at nasjonalforsamlingens godkjennelse ikke er et krigsmandat, og at Tyrkia vil handle i tråd med internasjonale institusjoner i Syria-spørsmålet.

Ber Syria beklage
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov oppfordrer Syria til offentlig å kunngjøre at onsdagens granatangrep mot en tyrkisk grenseby var et uhell som ikke vil bli gjentatt.

Lavrov ber også Tyrkia besinne seg og avstå fra flere gjengjeldelsesaksjoner.

- Vår ambassadør til Syria har snakket med syriske myndigheter som forsikret oss at det som skjedde på grensen mot Tyrkia var et tragisk uhell, og at det ikke vil gjenta seg, sier Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

- Vi mener det er helt avgjørende at Damaskus kunngjør dette offentlig, fortsetter Lavrov.

Syrias viktigste allierte, Iran, oppfordret også til moderasjon.

- Den islamske republikken Iran ber begge sider vise tilbakeholdenhet, undersøke saken og merke seg fiendens mål i regionen, sa Irans viseutenriksminister for arabiske saker, Hossein Amir Abdollahian, til nyhetsbyrået Fars ifølge NTB.

34 drept
Tyrkiske styrker forsatte å angripe mål i Syria som svar på det syriske angrepet mot den tyrkiske grensebyen der minst fem mennesker ble drept. Ifølge den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera skal 34 syrere være drept i angrepene. Kanalen henviser til syriske kilder.

Torsdag morgen ble det meldt om tyrkiske artilleriangrep mot Tel Abyad-distriktet i Syria, om lag 10 kilometer fra grensen mot Tyrkia.

Natt til torsdag ble flere syriske soldater drept da tyrkiske styrker beskjøt mål i Syria, ifølge syriske opposisjonelle. En tyrkisk sikkerhetskilde sier til Reuters at «vi vet de har hatt tap», men ville ikke gi flere detaljer.

Angrepet fant sted nær grensen mellom de to landene.

NATO og FN

- Alliansen fortsetter å stå side ved side med Tyrkia og krever at slike aggressive handlinger rettet mot en alliert må opphøre umiddelbart, het det i en felles NATO-uttalelse etter at alliansen var samlet til krisemøte onsdag kveld og natt til torsdag.

NATO fordømte bombekasterangrepet onsdag. Det gjør også Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som sier Tyrkia fikk full støtte fra de andre medlemmene av alliansen på krisemøtet. Tyrkia ba imidlertid ikke om militær støtte, og NATO vurderer ikke å gripe inn i konflikten i denne omgang.

I New York har Tyrkia bedt FNs sikkerhetsråd om å ta de nødvendige skritt for å stoppe «Syrias aggresjon». FN-diplomater sa de håpet at Sikkerhetsrådet torsdag kunne komme med en uforpliktende uttalelse som fordømmer granatangrepet i de sterkeste ordelag.

Noen medlemmer hadde håpet på en uttalelse onsdag, men Russland ba om utsettelse, ifølge diplomatene. Russland og Kina har nedlagt veto tre ganger mot resolusjoner som fordømmer president Bashar al-Assads regime, melder NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.