*Nettavisen* Nyheter.

Tyrkisk uro gir oljerekord

Spenning på grensen mot Irak sender oljeprisen til nytt rekordnivå fredag kveld.

12.10.07 20:43

Fredag kveld har prisen på et oljefat for første gang nådd 84 dollar. Dette gjelder den amerikanske referanseoljen WTI for levering i november.

Prisen har steget rundt 1 prosent fra torsdag. Trolig bidrar en anspent situasjon i Tyrkia til oppgangen.

Det spekuleres i om Tyrkia kan komme til å invadere Nord-Irak for å angripe kurdiske geriljastyrker.

Ifølge nyhetsbyrået Agence France- Presse sier den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan at landet vil bekjempe den kurdiske organisasjonen PKK uansett diplomatiske kostnader.

Den tyrkiske regjeringen ønsker å få godkjennelse fra parlamentet til å gå over grensen til Irak dersom det blir ansett som nødvendig. Nylig ble 15 soldater drept av opprørere sør i Tyrkia.

Armensk tabu
Det har også bidratt til å øke spenningen i Tyrkia at en komité i Representantenes hus i USA har vedtatt en resolusjon hvor det heter at Tyrkia begikk folkemord mot armenere under første verdenskrig.

Dette er et ekstremt brennbart og upopulært tema i Tyrkia, og Bush-administrasjonen har forsøkt å forhindre at Kongressen skal bruke uttrykket «folkemord», av frykt for at dette vil skade forholdet til NATO-landet Tyrkia.

Tyrkia har reagert kontant med å hjemkalle sin ambassadør i USA for konsultasjoner, og Erdogan har gjort det klart at en slik resolusjon vil skade forholdet mellom landene.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

Lavere lagre

Et annet moment som nok bidrar til prisoppgang er at de amerikanske oljelagrene falt denne uken.

Lagrene av råolje falt med 1,67 millioner fat til 320,1 millioner, ifølge det amerikanske energidepartementet. Det var også fall i lagrene av destillater, som omfatter fyringsolje og diesel. Bensinlagrene økte derimot.

Nordsjøolje har også steget fredag, men er ikke helt på rekordnivå ennå. Et fat Brent-olje for levering i november koster fredag kveld 80,64 dollar, mot 80,17 dollar torsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.