RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tysk agent pågrepet – skal ha spionert for USA

En mann ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND er pågrepet for spionasje. Mannen var dobbeltagent og leverte opplysninger til USA, melder tyske medier.

– Den pågrepne spionerte på parlamentsutvalget som etterforsker amerikansk overvåking, sier ikke identifiserte kilder til DPA.

Det tyske parlamentsutvalget ble nedsatt etter avsløringen av at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har avlyttet Tysklands statsminister Angela Merkel. Avsløringen kom i dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Parlamentsutvalget består av ni personer, og det er dette utvalget den pågrepne 31-åringen skal ha spionert på.

– Betalt av NSA

Den tyske påtalemyndigheten bekrefter at en 31 år gammel mann ble pågrepet onsdag denne uken, men vil ikke si hvilket land mannen skal ha jobbet for.

– Vi har foreløpig ikke flere opplysninger, sier en talskvinne for påtalemyndigheten.

Flere tyske medier melder derimot at den pågrepne jobbet for USA. Der Spiegel skriver at NSA har betalt 31-åringen for opplysninger.

– Jeg vil ikke spekulere om hvilke etterretningstjeneste dette gjelder. Dette er en veldig alvorlig sak, sier Steffen Seibert, som er talsmann for Merkel.

Overvåkingsskandale

To ikke identifiserte tyske politikere «med kjennskap til saken» bekrefter overfor Reuters at den pågrepne mistenkes å ha spionert for USA.

Den amerikanske ambassaden i Berlin har ikke kommentert saken.

Da Snowden-dokumentene i fjor avslørte at NSA rutinemessig kan ha overvåket og avlyttet 35 stats- og regjeringsledere verden over, førte det til kraftige reaksjoner hos USAs allierte.

I tillegg til at Merkel fant det nødvendig å ringe Obama personlig, ble USAs ambassadør til Tyskland innkalt til det tyske utenriksdepartementet. Ifølge Der Spiegel kan Merkel ha vært overvåket av NSA i mer enn ti år.(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere