RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I slutten av mars drev irakiske regjeringsstyrker og militser IS ut av Saddam Husseins hjemby Tikrit i Salahuddin-provinsen. IS' militære nederlag her kostet opprørerne store oljeinntekter.
I slutten av mars drev irakiske regjeringsstyrker og militser IS ut av Saddam Husseins hjemby Tikrit i Salahuddin-provinsen. IS' militære nederlag her kostet opprørerne store oljeinntekter. Foto: Stringer (Reuters / NTB Scanpix)

Tysk etterretning: IS kontrollerer knapt oljefelt

Opprørsgruppa IS har mistet sin viktigste inntektskilde – oljeanleggene i Irak, ifølge den tyske etterretningstjenesten BND.

Etter IS' siste militære nederlag i det oljerike landet kontrollerer ekstremistene bare ett oljefelt i Irak, melder avisa Süddeutsche Zeitung og de tyske kringkasterne NDR og WDR.

Kilden er en rapport fra BND til regjeringen i Berlin. Der heter det at IS i dag sitter igjen med 5 prosent av oljeressursene man anslår at gruppen i sin tid kontrollerte.

IS har fortsatt oljeanlegg i Syria, men reservene der er så små at de ikke kan erstatte opprørernes tapte oljeinntekter i nabolandet Irak. Dermed har IS, som i fjor tjente store summer på oljesalg i det svarte markedet, nå knapt nok olje til å forsyne seg selv.

Store tap

Bakgrunnen for den dramatiske endringen er IS' militære tap mot kurdiske peshmerga-styrker i Nord-Irak, samt mot irakiske regjeringsstyrker og sjiamuslimske militser i Tikrit-området nord for Bagdad. Her i provinsen Salahuddin skal IS ha mistet tre store oljefelt.

To av dem, Himrin og Ajil nordøst for Tikrit, skal IS-krigerne ha satt i brann før de flyktet fra fienden. Den tyske etterretningstjenesten mener sabotasjen er et klart tegn på at IS ikke regner med å kunne gjenerobre oljefeltene i nær fremtid.

Bare ett betydelig oljefelt gjenstår – nemlig Qayara, som ligger i Nineveh-provinsen i Nord-Irak. Her er produksjonskapasiteten på 2.000 fat dagen, ifølge rapporten.

Drastisk press

Oljeanleggene som er på IS' hender i Syria, er i dårlig stand og har en maksimal leveringskapasitet på 15.000 fat daglig. IS mangler imidlertid ekspertisen som trengs for å ta i bruk oljen i disse feltene, ifølge BND. Den tyske etterretningstjenesten konkluderer dermed med at IS knapt er i stand til å gjennomføre «nevneverdig oljeeksport», og at organisasjonens viktigste inntektskilde «under drastisk press».

IS regnes for å være blant de rikeste terrorgruppene i historien. Foruten fra oljesalg har IS hatt store inntekter fra blant annet skatteinnkreving, utpressing, kunsttyverier og løsepengekrav

Millioner

Det tyske utenriksdepartementet har tidligere anslått at IS har opptil to milliarder dollar i realkapital. I oktober i fjor anslo det amerikanske finansdepartementet at IS hadde tjent 1 millioner dollar dagen siden juni på å selge olje på svartebørsen.

I november samme år fastslo den tyske etterretningstjenesten at tidligere beregninger av ekstremistgruppas inntekter hadde vært både urealistiske og overdrevne. I tillegg ble allerede da IS' kapasitet til å produsere olje anslått å ha blitt halvert siden den amerikanskledede koalisjonsstyrken innledet sin luftkrig i august samme år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere