Gå til sidens hovedinnhold

Tysk innenriksminister vil sende båtflyktningene rett tilbake til Afrika

Tysk forslag vekker reaksjoner.

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière ønsker å stenge adkomsten til Europa for flyktningene som kommer over Middelhavet. De som blir reddet opp av vannet, bør umiddelbart sendes tilbake til Afrika, mener Angela Merkels partifelle.

Les også: Opptil 100 savnet etter at gummibåt kantret utenfor Libya

- Målet må være å fjerne grunnlaget for menneskesmuglernes virksomhet og hindre flyktningene fra å legge ut på den farlige ruten, sier en talskvinne for Maizière, ifølge Spiegel Online.

Det var avisa Welt am Sonntag som først omtalte saken.

Les også: Nesten 4.000 har druknet i Middelhavet i år

Forslaget fra departementet går ut på at migranter som seiler fra Libya ikke skal returneres dit, men til et annet land i Nord-Afrika som Tunisia eller Egypt. Derfra skal de så kunne fremme sin søknad om asyl i Europa.

Utspillet har vakt oppmerksomhet og debatt i Tyskland. Avisa Neue Deutschland peker på Maizière selv stammer fra en familie av flyktninger som på 1700-tallet flyktet fra religiøs forfølgelse og fikk asyl i Brandenburg.

- Hadde ikke Maizières familie fått asyl den gangen, ville ikke han vært innenriksminister i den tyske regjeringen i dag, skriver avisen.

Lederen for De grønne i Tyskland, Katrin Göring-Eckardt, mener forslaget er juridisk tvilsomt. Lederen for Die Linkspartei, Bernd Riexinger, advarer EU mot å orientere flyktningpolitikken etter mønster fra Australia.

Den Internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyser at 4220 mennesker har druknet i Middelhavet i forsøk på å nå Europa så langt i år.

Det er en klar økning siden i fjor, da 3777 mennesker mistet livet på den samme reisen over havet.

Sist uke opplyste organisasjonen at 159.496 personer har nådd Italia sjøveien i år, skriver The Independent.

Les også: Grufulle historier fra ny tragedie i Middelhavet


Kommentarer til denne saken