Tyskland fremskynder valget

Forbundskansler Gerhard Schröders parti offentliggjorde søndag at valget i Tyskland fremskyndes 12 måneder.

22.05.05 21:08

Parlamentsvalget skulle etter planen bli avholdt i siste halvdel av neste år. Under et delstadsvalg i landets mest befolkede stat, Nord Rhine-Westphalia, led Sosialdemokratene et sviende nederlag. Dette er ifølge nyhetsbyrået AP hovedgrunnen til fremskyndelsen.

- Forbundskansleren og jeg har avgjort (¿) å foreslå å få til parlamentsvalg denne høsten. Schröder er rikskansler og kandidat for denne stillingen, sier partiformann for Sosialdemokratene Franz Muentefering til fjernsynsstasjonen ZDF søndag.

Partiformannen tror at Kristendemokratenes seier i North Rine-Westphalia har gjort ting klarere i Overhuset, og at forskjellene mellom Over- og Underhuset må bli ryddet opp i.

Seieren til de konservative vil øke deres flertall i Overhuset i parlamentet, som representerer Tysklands 16 stater, men gjør at de ikke har stort nok flertall til å blokkere regjeringens planer.

Tysklands forrige nasjonale valg ble holdt i september 2002, da Schröder med et nødskrik klarte å bli gjenvalgt som forbundskansler i samarbeid med de Grønne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.