Onsdag sa Tysklands regjering at det foreligger «utvetydige bevis» for at Navalnyj ble forgiftet med nervegiften novitsjok. Steffen Seibert, som er statsminister Angela Merkels talsperson, viser til undersøkelser som er gjort i et militært spesiallaboratorium.

– Det er sjokkerende at Navalnyj ble et offer for en nervegift i Russland, sa Seibert i uttalelsen og opplyste at «den tyske regjeringen fordømmer dette angrepet på det sterkeste».

Navalnyj ble alvorlig syk på et fly i Sibir for nesten to uker siden. Han ble innlagt på et sykehus i Omsk, men senere fløyet til Berlin. Han ligger fortsatt i koma på et sykehus i byen. Sykehuset opplyste onsdag at tilstanden hans fortsatt er alvorlig, men at symptomene på forgiftning har minket noe.

Norge fordømmer angrepet

Navalnyj har i mange år vært blant Russlands president Vladimir Putins mest framtredende kritikere.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier at Putin-kritikeren ble utsatt for et drapsforsøk og at målet var å stilne ham. Hun sier at det nå er «veldig seriøse spørsmål som kun russiske myndigheter kan og må svare på

Norske myndigheter har fordømt angrepet på det sterkeste. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Norge har full tillit til tyske myndigheters etterforskning og vurderinger i denne saken.

– Russiske myndigheter har nå et tungt ansvar for å gjennomføre en troverdig og grundig etterforskning av nervegiftangrepet, sier hun.

Også EU og Storbritannia fordømmer attentatet.

Anklager russiske myndigheter

Navalnyjs støttespillere har stått hardt på at opposisjonsaktivisten ble forgiftet. Støttespilleren Leonid Volkov, som besøkte Navalny på sykehuset søndag, skriver følgende på Twitter etter den tyske uttalelsen:

– Det å forgifte Navalny med novitsjok i 2020 er akkurat det samme som å etterlate seg en autograf på åstedet.

Ivan Zjdanov, som er en av Nevalnyjs nære medarbeidere, sier at Tysklands konklusjon viser at kun Russland kan være ansvarlig.

– Kun staten kan bruke novitsjok. Det er hevet over en hver tvil, skriver Ivan Zjdanov på Twitter og peker på den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) og den militære etterretningstjenesten GRU.

Russland vil samarbeide

Russiske myndigheter avviser at de har noe med forgiftningen å gjøre.

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sier derimot at Russland ønsker å samarbeide med Tyskland om etterforskning av saken.

– Vi kan bekrefte at vi er klare og har interesse i et fullt samarbeid og utveksling av data med Tyskland i denne saken, sier han ifølge nyhetsbyrået Ria.

Novitsjok-historikk

I 2018 ble den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia. Britiske myndigheter mener de to ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Storbritannia har hevdet at Russland står bak, noe russiske myndigheter har avvist. De to overlevde, men var lenge på sykehus.

Lederen for Moskvas rettsmedisinske byrå sa forrige uke at det ikke forelå nok bevis til å hevde at Navalnyj ble forgiftet.

(©NTB)