RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyskland vil delta i gjenoppbyggingen av Syria – på visse vilkår


Tyskland sier de er villige til å bidra i gjenoppbyggingsarbeidet i Syria, men setter en politisk løsning gjennom et demokratisk valg i Syria som et krav. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix
Tyskland sier de er villige til å bidra i gjenoppbyggingsarbeidet i Syria, men setter en politisk løsning gjennom et demokratisk valg i Syria som et krav. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Tyskland sier de er villige til å bidra i gjenoppbyggingsarbeidet i Syria, men setter en politisk løsning gjennom et demokratisk valg i Syria som et krav.

Kun timer før Tysklands utenriksminister Heiko Maas fredag møtte sin russiske motpart Sergej Lavrov i Berlin, svarte han på oppfordringen president Vladimir Putin kom med i august om tysk deltakelse i gjenoppbyggingen av Syria.

– Dersom vi får en politisk løsning som fører til frie valg, er vi klare til å ta ansvaret for gjenoppbyggingen, skrev Maas på Twitter.

Tyskland setter Idlib-krav

Før Lavrovs avreise til Berlin, kritiserte han Tyskland for manglende engasjement i gjenoppbyggingsprosjektet. Det er poengløst å forplikte seg til gjenbygging om flyktninger ikke kan returnere trygt til Syria uten at de blir forfulgt av Assad, kontret Maas.

Samtidig ba Maas Russland bruke sin innflytelse til å be Bashar al-Assad reversere det varslede stormløpet mot Idlib-provinsen. Tyskland vil imidlertid ikke kreve avsettelsen av Bashar al-Assad som et vilkår for deltakelse i gjenoppbyggingsarbeidet.

– Jeg vil gjøre det klart for Lavrov at vår forventning er at det ikke blir et storoffensiv i Idlib, poengterte Maas.

Ny syrisk grunnlov

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, er fredag vert for et møte i Genève, der han sammen med utsendinger fra USA, Storbritannia, Frankrike, Saudi-Arabia, Egypt og Jordan vil sette ned en komité som skal bidra til å lage utkast til ny grunnlov for Syria.

Samtidig som verdenssamfunnets oppmerksomhet smått har begynt å rette seg mot Syrias framtid, kan det se ut til at Idlib kan bli den siste slagmarken i Assads kamp mot de gjenværende opprørerne, rundt 10.000 av dem.

Forhandlingskort

Forrige uke intensiverte Russland og syriske regimestyrker luftangrepene i Idlib. Hundretusener av sivile er fastklemt i provinsen, og faren for en humanitær krise har utløst hektisk diplomatisk virksomhet.

Tyskland har ikke spilt en like sentral rolle i Syria-konflikten som Russland, et land som har hatt tung militær tilstedeværelse i området i flere år. Russerne er imidlertid avhengige av vestlig støtte i gjenoppbyggingen av Syria, noe som kan gi vestlige land et forhandlingskort.

– Verken Iran, Tyrkia eller Russland kan ta det ansvaret på egen hånd, har Maas sagt.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere