RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyst fra USA om internert nordmann

Sist oppdatert:
UD har ikke fått bekreftet fra USA at en nordmann sitter internert i en leir i Irak, selv om både Danmark og Sverige skal ha fått svar på sine henvendelser.

En 43 år gammel norsk statsborger av iransk opprinnelse har i over ett år sittet internert i en leir i Irak. Mannen tilhører den eksil-iranske gruppen Mujahedin-e Khalq (MKO), og er sammen med 4000 andre internert i Ashraf-leiren i Irak.

Selv om mannens familie i Norge har engasjert advokat, og USA har fått en rekke henvendelser fra norske myndigheter, har ikke amerikanerne bekreftet overfor UD at nordmannen faktisk befinner seg i leiren.

- Vi er gjort kjent med at det kan befinne seg personer med norsk tilknytning til Ashraf-leiren. Vi har hatt løpende kontakt med amerikanske myndigheter for å finne om det er norske statsborgere i leiren. Denne kontakten har også vært på politiske nivå, men vi har ikke fått noe svar, sier fungerende pressetalsmann i UD, Eirik Bergesen, til TV 2 Nettavisen.

Risikerer dødsstraff
Advokat Trond Olsen Næss ble kontaktet av 43-åringens familie i desember, da det irakiske styringsrådet ville deportere hele gruppen til Iran, der de vil risikere tortur og dødsstraff på grunn av sitt engasjement i MKO.

- Min klients primære ønske er å være i Irak og å få garantier for at han ikke blir deportert til Iran, sier Olsen Næss til TV 2 Nettavisen.

At Norge ikke har fått noe svar fra USA i saken forundrer advokaten, ettersom myndighetene i blant annet Danmark og Sverige har fått svar på sine forespørsler.

- Jeg vet ikke hva det kan komme av. Det kan ha noe med ren logistikk å gjøre. Det er en gruppe på 4000 mennesker som alle skal gjennom en «screening», og det kan hende at min klient ennå ikke har blitt undersøkt, sier Olsen Næss.

Den norske 43 åringen km til Norge i 1988, og ble norsk statsborger i 1995. I 1998 dro han tilbake til Irak.

Har det bra
Leiren der han nå oppholder seg er ikke en fangeleir, men en interneringsleir der han oppholder seg frivillig. Trond Olsen Næss sier at hans klient har det bra, men begynner å bli utålmodig.

- Tålmodigheten begynner å bli tynnslitt fordi amerikanerne ikke kan gi noen lovnader om hva som skal skje med dem, sier Olsen Næss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere