RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ubåtalarm i Stockholms skjærgård

UNDERSØKER: Det svenske forsvaret har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området. Bildet viser ubåten HMS Södermanland og ubåtredningsfartøyet HMS Belos under en øvelse for tre uker siden.
UNDERSØKER: Det svenske forsvaret har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området. Bildet viser ubåten HMS Södermanland og ubåtredningsfartøyet HMS Belos under en øvelse for tre uker siden. (Forsvarsmakten)
Sist oppdatert:
- Vi har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området.

I 1981 fikk en sovjetisk ubåt internasjonal oppmerksomhet da den gikk på grunn i den svenske skjærgården, rett utenfor Karlskrona. Nå er svenskene igjen på ubåtjakt, men hvilke nasjoner de eventuelt mistenker, vil de foreløpig ikke si noe om.

Oppdatert: Lørdag morgen har det svenske forsvaret ikke ny informasjon, og melder at søket har pågått hele natten og vil fortsette utover dagen.

- Fra troverdige kilder

Det svenske forsvaret opplyser at troverdige kilder har varslet om aktivitet fra utenlandsk ubåt i Stockholms skjærgård, melder NTB og TT.

Forsvaret innledet fredag ettermiddag en undersøkelsesaksjon i området.

- Trafikkert område

– Vi har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området som gjør undersøkelser knyttet til analysearbeidet som pågår. Området er dessuten sterkt trafikkert, og derfor er det viktig at vi går ut og informerer om hva vi gjør, sier kommandør Jonas Wikström, operasjonsleder hos forsvaret i Sverige.

Se pressemelding fra Forsvarsmakten

Pressesekretær Jesper Tengroth i det svenske forsvaret vil ikke si nøyaktig hvor aksjonen pågår.

– Det kan jeg ikke si, bortsett fra at det er i Stockholms skjærgård, sier han til nyhetsbyrået TT.

Han vil heller ikke kommentere om mistanken er rettet mot et spesielt land

Det svenske forsvaret holdt klokka 18.20 en pressekonferanse om saken. Det var kommandør Jonas Wikström som orienterte.

PRESSEKONFERANSE: Kommandør Jonas Wikström på pressekonferanse fredag.

- Vi samler inn mer informasjon for å kunne gjøre flere analyser. Vi har valgt å gå ut med dette fordi det foregår i et trafikkert område. Vi bygger dette på en troverdig kilde, og nå jobber vi med å hente inn mer informasjon.

Husker Whiskey on the rocks

- Jeg var med på 80-tallet. Er det like alvorlig nå? spurte en reporter på pressekonferansen med henvisning til en episode fra 1981. Da gikk en sovjetisk undervannsbåt gikk på grunn utenfor Karlskrona og fikk internasjonal oppmerksomhet. Episoden fikk raskt navnet Whiskey on the rocks, siden var en ubåt av den såkalte Whiskey-klassen.

- Vi tar dette på det største alvor, det er derfor vi har påbegynt operasjonen, svarte Wikström, uten å trekke noen paralleller til 80-tallet og den kalde krigen.


Se Twitter-meldinger fra Försvarsmakten her:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere