*Nettavisen* Nyheter.

UD: - Vi vurderer hva vi skal gjøre

Foto: Iran Human Rights

Tobarnsmoren står i fare for å bli steinet for utroskap. Barna hennes trygler verden om hjelp.

05.07.10 06:03

I 2006 ble den iranske kvinnen Sakineh Mohammadie Ashtiani (42) dømt til døden ved steining for å ha vært utro mot ektemannen. Nå mener advokaten hennes at hun står i umiddelbar fare for å bli steinet til døde.

Utenriksdepartementet reagerer kraftig på saken.

- Vi er godt kjent med saken, og vi vurderer nå hvordan vi skal følge opp, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Bjørn S. Jahnsen, til Nettavisen.

- Dette er ting vi har tatt opp med Iran en rekke ganger, senest 9. juni i samtaler mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki, hvor vi tok opp den utstrakte bruken av dødsstraff i Iran, spesielt bruken av graverende straffemetoder som steining, og bruk av dødsstraff mot barn, sier Jahnsen.

Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr bruken av dødsstraff mot barne- og ungdomsforbrytere. Likevel praktiserer regimet dødsstraff mot mennesker som begikk forbrytelsen da de var mindreårige.

- Dommen er ugyldig
Advokat Mohammed Mostafaei, som har påtatt seg jobben med å forsvare 42-åringen, har nylig skrevet et åpent brev hvor han omtaler dødsdommen til Sakineh som ugyldig.

- To av fem dommere som behandlet saken til Sakineh i fengselet i Tabriz, konkluderte med at det ikke finnes rettsmedisinske bevis på at det er begått utroskap, sier han, ifølge The Guardian.

Jahnsen understreker at norske myndigheter har vært kjent med situasjonen til tobarnsmoren over lengre tid. Men legger til at advokatens brev kan føre til at Norge vil konfrontere iranske myndigheter.

- Kan det være aktuelt å kalle den iranske ambassadøren inn på teppet?

- Vi vurderer nå hvordan vi skal reagere, men hva vi skal gjøre, må vi vurdere i morgen. Men det er jo en av de tingene vi har gjort før, sier han.

I et intervju med den britiske avisen The Guardian har sønnen Sajad (20) og datteren Farideh (17) gått ut og bedyret morens uskyld.

- Hun er uskyldig. Hun har vært der (fengsel red.anm.) uten å ha gjort noe som helst, sier sønnen Sajad.

- Tanken på at hun blir fanget i et hull i bakken og steinet til døde har vært et mareritt for meg og min søster i alle disse årene, sier han.

Barna ber nå verdenssamfunnet om hjelp.

Les også: Skal steines til døde for å ha vært utro

Allerede straffet med 99 piskeslag
Talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, sier at tobarnsmoren tilsto utroskapen mot ektemannen under press.

- Hun har ifølge advokaten tidligere skrevet et brev og sagt at hun har tilstått under press. Tilståelsen har gått ut på at hun har hatt et forhold til to menn. Hun var en gift kvinne som angivelig har vært utro, sier Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Sakineh har allerede sonet en straff for den angivelige utroskapen. I mai 2006 ble hun dømt og straffet i byen Tabriz med 99 piskeslag med sønnen som vitne.

Da var sønnen Sajad bare 17 år gammel.

- Dette har brent seg inn i sinnet mitt, sier han i intervjuet.

Deretter ble hun løslatt. Men bare fire måneder senere ble hun innkalt til en ny rettsrunde der hun ble dømt til døden ved steining, ifølge Iran Human Rights.

Regler for størrelsen på steinene
Steining som straffmetode hører hjemme i middelalderen. Men i Iran, som anser seg selv for å være et demokrati, praktiserer de fortsatt denne barbariske metoden.

De har til og med nedfelt i loven konkrete regler for hvor store steinene skal være.

- Måten det forgår på er at kvinnen først dekkes med en hvit kledning. Deretter graves hun ned til brystnivå, og så skal det kastes stein. Det er spesielle regler for hvor store steinene skal være. Steinene skal ikke være så store slik at de dør med en gang. Heller ikke så små at de ikke kan klassifiseres som stein. Det er en metode hvor de skal tortureres til døde, sier Amiry-Moghaddam.

Selve prosessen kan vare så lenge som en halv time.

- Det er nok den mest grusomme metoden som finnes. Spesielt fordi de gjør det så grundig, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.