RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UD advarer mot farlige situasjoner og vold i Israel og Palestina


PROTESTER: Palestinske demonstranter brenner det amerikanske og israelske flagget i protest mot Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Nå advarer UD reisende mot demonstrasjoner og vold i både Israel og Palestina.
PROTESTER: Palestinske demonstranter brenner det amerikanske og israelske flagget i protest mot Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Nå advarer UD reisende mot demonstrasjoner og vold i både Israel og Palestina. Foto: Ntb Scanpix
Sist oppdatert:
«Reisende bør være årvåkne, utvise forsiktighet og følge med i nyhetene og lytte til lokale myndigheter,» skriver UD.

Som følge av Donald Trumps annerkjennelse av Jerusalem som hovedstad, har Utenriksdepartementet endret sin reiseinformasjon:

«Som følge av at Trumps kunngjøring om USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden vil flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, må det forventes at store demonstrasjoner og spontane protester vil forekomme,» skriver UD.

Videre skriver de at reisende bør forlate stedet umiddelbart hvis demonstrasjoner og voldelige sammenstøt bryter ut.

«Reisende bør være årvåkne, utvise forsiktighet og følge med i nyhetene og lytte til lokale myndigheter.»

Rakettangreå kan forekomme i grensestrøkene ved Golanhøyden, Egypt og mot Gaza, og UD ber reisende om å utvise stor forsiktighet.

I tillegg bes reisende om å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at norske myndigheter enklere kan nå nordmenn i en krisesituasjon.

Kan bli demonstrasjoner i Tel-Aviv

Trump ønsker å begynne prosessen med å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem nå.

– Etter over 20 år med utsettelser er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, uttalte presidenten i sin tale i Det hvite hus onsdag.

UD skriver på sine nettsider at protester også kan forekomme i Tel-Aviv, men at det ellers er bysentra på Vestbredden og i Gaza, sjekkpunkter og israelske kontrollposter rundt om på Vestbredden, samt Gamlebyen og nærliggende palestinske bydeler i Øst-Jerusalem som er spesielt utsatt.

Israel sender bataljoner til Vestbredden

Israel sender flere soldater til den okkuperte Vestbredden som følge av USAs anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad.

Trumps beslutning har ført til frykt for vold og protester i de israelsk-okkuperte områdene og i regionen for øvrig.

– Det er besluttet at en rekke bataljoner vil bidra med forsterkninger i området Judea og Samaria, i tillegg til militæretterretning og territorialforsvar, heter det i en uttalelse fra den israelske hæren.

Judea og Samaria er det hebraiske bibelske navnet på den palestinske Vestbredden, som Israel har okkupert siden 1967.

Den palestinske selvstyremyndigheten i Ramallah har oppfordret til demonstrasjoner fra torsdag formiddag, og det er også varslet generalstreik over hele den okkuperte Vestbredden. Hamas-leder Ismail Haniyeh har oppfordret til en ny intifada som svar på Trumps kunngjøring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere