UD innkaller iransk ambassadør

Foto: Iran Human Rights

Statssekretær Espen Barth Eide innkaller Irans ambassadør for å ta opp saken til tobarnsmoren som er dømt til steining.

06.07.10 07:17

I 2006 ble den iranske kvinnen Sakineh Mohammadie Ashtiani (42) dømt til døden ved steining for å ha vært utro mot ektemannen. Advokaten hennes mener at hun står i umiddelbar fare for å bli steinet til døde.

Utenriksdepartementet har omtalt saken som graverende, og reagerer ved å innkalle Irans ambassadør til Oslo.

- UD har kalt inn den iranske ambassadøren for å ha samtaler med statssekretær Espen Barth Eide klokken 14.30. Statssekretæren vil ta opp Norges bekymring for menneskerettighetssituasjon i Iran og gjenta vår prinsipielle motstand mot dødsstraff, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen.

- I tillegg vil han ta opp den saken hvor en iransk kvinne er dømt til døden ved steining, og andre aktuelle saker, sier Kopstad.

Advokat Mohammed Mostafaei, som har påtatt seg jobben med å forsvare 42-åringen, har nylig skrevet et åpent brev hvor han omtaler dødsdommen til Sakineh som ugyldig.

- To av fem dommere som behandlet saken til Sakineh i fengselet i Tabriz, konkluderte med at det ikke finnes rettsmedisinske bevis på at det er begått utroskap, sier han, ifølge The Guardian.

Les også: UD: - Vi vurderer hva vi skal gjøre
Les også: Skal steines til døde for å ha vært utro

I et intervju med den britiske avisen The Guardian har sønnen Sajad (20) og datteren Farideh (17) gått ut og bedyret morens uskyld.

- Hun er uskyldig. Hun har vært der (fengsel red.anm.) uten å ha gjort noe som helst, sier sønnen Sajad.

- Tanken på at hun blir fanget i et hull i bakken og steinet til døde har vært et mareritt for meg og min søster i alle disse årene, sier han.

Barna ber nå verdenssamfunnet om hjelp.

Allerede straffet med 99 piskeslag
Talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, sier at tobarnsmoren tilsto utroskapen mot ektemannen under press.

- Hun har ifølge advokaten tidligere skrevet et brev og sagt at hun har tilstått under press. Tilståelsen har gått ut på at hun har hatt et forhold til to menn. Hun var en gift kvinne som angivelig har vært utro, sier Amiry-Moghaddam til Nettavisen søndag.

Sakineh har allerede sonet en straff for den angivelige utroskapen. I mai 2006 ble hun dømt og straffet i byen Tabriz med 99 piskeslag med sønnen som vitne.

Da var sønnen Sajad bare 17 år gammel.

- Dette har brent seg inn i sinnet mitt, sier han i intervjuet.

Deretter ble hun løslatt. Men bare fire måneder senere ble hun innkalt til en ny rettsrunde der hun ble dømt til døden ved steining, ifølge Iran Human Rights.

Regler for størrelsen på steinene
Steining som straffmetode hører hjemme i middelalderen. Men i Iran, som anser seg selv for å være et demokrati, praktiserer de fortsatt denne barbariske metoden.

De har til og med nedfelt i loven konkrete regler for hvor store steinene skal være.

- Måten det forgår på er at kvinnen først dekkes med en hvit kledning. Deretter graves hun ned til brystnivå, og så skal det kastes stein. Det er spesielle regler for hvor store steinene skal være. Steinene skal ikke være så store slik at de dør med en gang. Heller ikke så små at de ikke kan klassifiseres som stein. Det er en metode hvor de skal tortureres til døde, sier Amiry-Moghaddam.

Selve prosessen kan vare så lenge som en halv time.

- Det er nok den mest grusomme metoden som finnes. Spesielt fordi de gjør det så grundig, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.