RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: VATN, Vegar K. (Scanpix)

UD kan ikke redegjøre for Kongo-utgifter

Sist oppdatert:
- Dette blir bare styggere og styggere, raser advokaten til kvinnen som sitter fengslet i Bolivia.

Utenriksdepartementet har vært koblet inn i den såkalte Kongo-saken helt siden Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i mai måned.

Norske representanter fra Utenriksdepartementet har vært til stede i Kisangani og fulgt opp nordmennene tett under hele prosessen.

Men Utenriksdepartementet sier de ikke aner hvor mange skattepenger som har gått med i den konsulære prosessen.

- Vi lager normalt sett ikke regnskap på enkeltsaker hvor vi er engasjert i det å følge opp nordmenn konsulært i utlandet. Det er en del av den regulære virksomheten til Utenriksdepartementet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen.

- Så dere har ikke noe anslag?

- Vi går ikke ut med noe anslag på det, nei, fordi vi ikke setter opp noe regnskap for enkeltsaker, sier Kopstad.

Utenriksdepartementet kunne heller ikke svare for hvor mye økonomiske ressurser som er lagt ned i prosessen med å bistå de tre fengslede, norske kvinnene i Bolivia.

Bolivia-advokat krever svar
Advokat Carl Bore, som forsvarer en Lillesands-kvinnen som er siktet for narkotikasmugling i Bolivia, reagerer kraftig på at Utenriksdepartementet ikke kan redegjøre for pengebruken.

- Min kommentar til det er at dette er et veldig godt spørsmål. Disse tallene bør komme på bordet. Når UD ikke vil spille med åpne kort om dette, så underbygger det det vi hele tiden har sagt, nemlig at UD forskjellsbehandler norske statsborgere. Det sier veldig mye når UD ikke engang kan være ærlig på dette, sier Bore til Nettavisen.

- Vi vil også rette en henvendelse til UD og be om at tallene kommer på bordet, sier han.

- Dette bekrefter at UD har en veldig dårlig samvittighet når det gjelder behandlingen av norske statsborgere. Ikke vil de redegjøre for pengene og ikke vil de stille til debatt i media for å forsvare sin problematiske praksis. Dette blir bare styggere og styggere, sier han.

- Har situasjonen for de norske fengslede kvinnene i Bolivia endret seg etter at du reiste kritikken om forskjellsbehandlingen tidligere i høst?

- Fra UDs side er situasjonen helt uendret. UD gjør fortsatt ingenting for å ivareta vår klients rettssikkerhet, understreker han.

Trenger nye retningslinjer
Tre norske kvinner på da 17, 19 og 21 år ble arrestert på flyplassen i Cochabamba 19. mai i fjor med 22,5 kilo kokain fordelt på koffertene. Bore mener kvinnene har fått langt mindre oppmerksomhet fra norske myndigheter enn det Moland og French har fått.

- Nå må det lages retningslinjer for hvordan man skal stille opp overfor norske borgere i utlandet. Hittil er hjelpenivået bestemt tilfeldig og case by case. Det er nå behov for å gjennomgå praksis, gjøre er prinsipiell politisk vurdering av hvilket hjelpenivå UD skal ha og nedfelle klare retningslinjer slik at man unngår tilfeldig forskjellsbehandlingen i fremtiden, sier han.

Nordmennene i Kongo er dømt til døden fem ganger, men landet har ikke effektuert en dødsstraff på cirka et tiår. Dermed mener Bore at det i realiteten ikke er noen forskjell på nordmennene i Kongo, og nordmennene i Bolivia som også risikerer lange fengselsstraffer.

- Kongo har innført lovgivning som forhindrer iverksettelse av dødsstraff. Dette er dermed kun en dødsdom på papiret. Når Utenriksdepartementet likevel bygger på at det er gitt dødsstraff, betyr det at de lar rene formaliteter avgjøre hjelpenivået. Slik kan vi ikke ha det, sier han.

Det er per i dag om lag 60 nordmenn som sitter fengslet i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere