*Nettavisen* Nyheter.

UD kan ikke utelukke skadde eller omkomne nordmenn

En mann går forbi ruinene av ødelagte hus etter jordskjelvkatastrofen i Nepal. Foto: Navesh Chitrakar (Reuters)

UD kan ikke utelukke at det er nordmenn blant de skadde eller omkomne etter jordskjelvet i Nepal. Flere har ennå ikke gitt lyd fra seg.

26.04.15 13:21

– Det er fremdeles slik at vi ikke har full oversikt over alle nordmenn. Det er flere personer som vi jobber med å få avklart hvor er hen, og om de er berørt, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Han understreker at det ikke er komme konkrete bekymringsmeldinger, og at ingen per nå har status som savnet.

– Men det er flere som vi ikke får kontakt med. Det gjør at vi ikke kan utelukke at nordmenn er rammet, sier Bjåstad.

– Når vi i denne fasen ikke har full oversikt, kan vi ikke utelukke det. Vi har foreløpig ingen grunn til å tro at det er nordmenn blant de skadde og omkomne, men vi er urolig for at det kan bli situasjonen om en stund, utdyper han.

Mobilnett nede

Bjåstad understreker at det kan være mange grunner til at enkelte av nordmennene i landet ikke lar seg kontakte. Noen kan for eksempel være i områder hvor telefonnettet er nede.

Det skal være minst 150 nordmenn i Nepal.

Utenriksdepartementets krisestab holdt søndag formiddag et møte om den svært utfordrende situasjonen i landet. Antall døde etter det voldsomme jordskjelvet lørdag har nå steget til over 2.200, og det er ventet at det vil stige ytterligere.

Fjellklatrere på vei ned

Den norske reisearrangøren Hvitserk hadde fem norske fjellklatrere i Camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy da skjelvet inntraff lørdag og utløste flere snøskred. Det var også en rekke andre utenlandske fjellklatrere og lokale guider, såkalte sherpaer, i leiren.

De fem fjellklatrerne ble søndag fløyet ned til Base Camp, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Turarrangørens leir i Base Camp ble delvis ødelagt i snøskredene.

Den norske gruppen vil søndag eller mandag begynne å gå fra Base Camp til flyplassen i Lukla til fots. Det er en tur som vanligvis tar tre til fire dager.

I redningsoperasjonen ble også en kritisk skadd klatrer fra en annen internasjonal gruppe fløyet ned fra Camp 2. Skadde i Base Camp er samtidig blitt fløyet til bedre medisinske fasiliteter lenger ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.