Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi (59) har vært sporløst forsvunnet etter at han oppsøkte det saudiarabiske konsulatet i Tyrkia 2. oktober. Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder 59-åringen ble torturert, drept og partert av saudiarabiske etterretningsagenter inne på konsulatet.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter overfor Nettavisen at de har tatt opp Khashoggi-saken med Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf, tirsdag denne uken.

- Utenriksdepartementet hadde et møte på embetsnivå med Saudi-Arabias ambassadør den 16. oktober, der Khashoggi-saken ble tatt opp, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Guri Solberg, til Nettavisen.

Saudi-Arabias ambassade svarer «ingen kommentar» når Nettavisen spør om ambassadøren er blitt innkalt på teppet hos UD.

- Takker muslimske, arabiske og vennlige land

Ambassaden vil ikke besvare spørsmål knyttet til Khashoggi-saken og henviser til en uttalelse fra den saudiarabiske regjeringen, som lyder som følger: «Saudi-Arabia er takknemlig overfor alle muslimske land, arabiske og vennlige land i hele verden - organisasjoner, parlamenter og vanlige folk i verden som foretrekker visdom, og ikke valgte å fordømme Saudi-Arabia, og valgte å søke etter sannheten istedenfor å forsøke å utnytte rykter og beskyldninger til å angripe Saudi-Arabia.»

Forsvinningssaken har utløst sterke reaksjoner fra ledere i den vestlige verden. Flere land har advart om strenge tiltak mot Saudi-Arabia dersom det blir framlagt bevis på at landets lederskap var involvert i forsvinningen.

- Mange teorier om dette

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) uttalte følgende til Nettavisen og andre norske medier i forrige uke.

- Det er viktig at saudiske myndigheter samarbeider med tyrkiske myndigheter for å skape klarhet i hva som har skjedd med Jamal Khasoggi, uttalte Eriksen Søreide.

- Det er mange teorier om dette, og dersom de stemmer, er det selvsagt svært alvorlig, sa utenriksministeren i en kommentar tidligere denne uken, ifølge NTB.

Tyrkiske kilder hevder det eksisterer et lydopptak av den påståtte likvideringen av Khashoggi.

Amerikanske medier skriver at USAs utenriksminister, Mike Pompeo, skal ha hørt opptaket da han drøftet Khashoggi-saken med tyrkiske myndigheter i Tyrkia tidligere denne uken. Selv vil han ikke kommentere denne påstanden.

President Donald Trump sier nå at mye tyder på at Khashoggi er død.

«Boikott» av Ørkenens Davos

Neste uke arrangeres den økonomiske konferansen Future Investment Initiative i Saudi-Arabia, også kjent som «Ørkenens Davos».

En rekke ministre og internasjonale selskaper har meldt avbud og trekker seg fra konferansen som en følge av Khashoggi-saken.

Equinor, Kongsberg Gruppen, Yara, Hydro og Telenor opplyser til Nettavisen at ingen av dem hadde planer om eller skal delta på konferansen. UD opplyser at ingen norske statsråder eller statssekretærer skal delta på konferansen.

USAs finansminister Steve Mnuchim er siste i rekken av prominente gjester som bekrefter å melde avbud til konferansen.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, Nederlands finansminister Wopke Hoekstra og leder for Det internasjonale pengefondet (IMF) Christine Lagarde, samt mange næringslivstopper, er andre som har trukket seg fra konferansen.