UD «vasket» kritisk Midtøsten-rapport

Foto: (Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen)

Før hun fikk frigi sin rapport om Norges rolle i fredsprosessen i Midtøsten, måtte forsker Hilde Henriksen Waage fjerne en del avsnitt på oppfordring fra UD.

26.04.04 15:51

Forsker Hilde Henriksen Waage måtte selv gjennom en forhandlingsprosess i Utenriksdepartementet før hun fikk frigi sin mye omtalte rapport om Norges rolle i fredsprosessen i Midtøsten fra 1993 til 1996.

I rapporten skriver Henriksen Waage blant annet at Norge måtte opptre på Israels premisser og at Norge og Israel ikke holdt USA fullstendig orientert om hva som skjedde på de hemmelige forhandlingsmøtene i Norge i 1993.

Rapporten er finansiert og skrevet på oppdrag av UD, noe som innebar at Henriksen Waage fikk tilgang til alle UDs hemmelige arkiver.

Lang tid
I prinsippet er rapporten UDs eiendom, og det tok nokså mange måneder fra det første utkastet ble presentert i UD til rapporten ble offentliggjort, sier Henriksen Waage.

- Det tok veldig lang tid, og jeg skal ikke underslå at det har vært en forhandlingsprosess å få den frigitt, sier Henriksen Waage til NTB.

Men samtidig har hun forståelse for at UD også har ulike andre interesser å ta hensyn til.

- Det var prisverdig at Utenriksdepartementet finansierte rapporten, slapp meg inn i arkivene og til slutt friga rapporten, sier Henriksen Waage.

Ingen endringer
Pressetalsmann Karsten Klepsvik bekrefter at det tok tid å få frigitt rapporten, men at forsinkelsene ikke var politisk motivert. Ikke noe er endret, men noe er tatt ut, sier han.

- Da det første utkastet forelå, måtte vi kontakte en rekke berørte parter. Henriksen Waage hadde hatt adgang til hemmelige dokumenter som berører Norges forhold til andre land, og det ble nødvendig å ta ut en del avsnitt, sier Klepsvik.

Deretter ble det holdt en rekke møter, blant annet mellom statssekretær Vidar Helgesen og Hilde Henriksen Waage før man ble enige om det endelige innholdet i rapporten, sier Klepsvik.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag