RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UDI må vurdere Snowdens asylsøknad på nytt

Edward Snowden
Edward Snowden (Guardian/Scanpix/Ap Photo)
Sist oppdatert:

Edward Snowden kan få asylsøknaden behandlet på nytt etter at Norsk PEN bruker sin initiativrett og ber UDI vurdere søknaden på nytt.

Norge er ett av 21 land den spionsiktede 30-åringen har sendt søknad om asyl til. Utlendingsdirektoratet (UDI) avslo tirsdag søknaden på formelt grunnlag fordi Snowden søkte om asyl fra utlandet. UDI sier til NRK at avgjørelsen kan bli vurdert på nytt, fordi det er mulig for enkelte organisasjoner å be om at en asylsøknad som er sendt fra utlandet blir behandlet.

– For Norsk PEN er det naturlig å bruke initiativretten fordi det er helt åpenbart at Norge er i en posisjon hvor vi, som uavhengig land, kan bygge på menneskerettighetserklæringen, sier leder William Nygaard i Norske PEN.

UDI kunne tirsdag kveld ikke svare på hvordan det varslede initiativet fra Norsk PEN vil bli vurdert.

– Vi tar det til etterretning og tar stilling til søknaden når den kommer. Det er det eneste vi kan si på det nåværende tidspunkt, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bjørklund i UDI til NTB.

Søkte på faks
Snowden søkte om asyl i en faks til Den norske ambassaden i Moskva mandag ettermiddag. Under ett døgn senere var søknaden avslått av UDI.

Justisdepartementet kunne ha instruert direktoratet i saken, men vil ikke gjøre noe.

– Departementet tar avgjørelsen til etterretning. Det er ingen viktige nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn som tilsier at Justis- og beredskapsdepartementet skal gripe inn i saken, opplyser statssekretær Pål Lønseth (Ap).

– Bør gjøres unntak
Flere norske politikere og organisasjoner har tatt til orde for at Snowdens asylsøknad burde vurderes, selv om den ble sendt fra utlandet. Venstres Sveinung Rotevatn mente det kunne og burde gjøres et unntak fra reglene.

– Slike unntak gjør vi hele tiden, sier Rotevatn, og viser til at Norge innvilget 15 asylsøknader som var sendt fra utlandet i 2007.

Forutsetningen for at UDI skal vurdere den nye søknaden som kommer fra Norsk PEN er at asylsøkeren må ha vært utsatt for forfølgelse og oppfylle vilkårene i Flyktningkonvensjonen.

I sin søknad om asyl i Polen, skriver Snowden at han risikerer livstid i fengsel eller dødsstraff. Han ser det som usannsynlig at han vil få en rettferdig rettssak dersom han utleveres til hjemlandet.

– Sikkerhetspolitisk risiko

Dersom Norge gir den spionsiktede amerikaneren asyl, ville det skadet Norges forhold til USA, sier forsker Terje Knutsen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Et tett forhold til USA er Norges beste sikkerhetsgaranti. Å gi Edward Snowden asyl i Norge vil skade våre sikkerhetspolitiske interesser betydelig, sier han.

Mange avslag
Ifølge WikiLeaks har Snowden søkt asyl i til sammen 21 land. Tirsdag ettermiddag så det imidlertid ikke spesielt lyst ut for den spionsiktede amerikaneren.

Verken Finland, Polen eller India vil gi Snowden asyl, mens Spania, Venezuela og Østerrike ikke vil opplyse om de har mottatt noen søknad.

Russiske myndigheter opplyser tirsdag at Snowden fortsatt befinner seg i transittområde på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva.

Snowden har vært på flukt helt siden han i begynnelsen av juni avslørte at amerikanske myndigheter har drevet med omfattende overvåking av tele- og datatrafikk.

Han har oppholdt seg i Moskva etter at han forlot Hongkong 23. juni. 30-åringen er ettersøkt av amerikanske myndigheter, siktet for spionasje. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere