RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år.
Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år. Foto: Privat / SCANPIX

UDI sjekker drapssiktet kurder

Sist oppdatert:
Utlendingsdirektoratet vil granske påstandene om at ektemannen til den drepte Marita Strøm har operert med to identiteter.

Den fengslede ektemannen til Marita Strøm har oppgitt til norske myndigheter at han er 25 år. Ifølge irakiske politi har han et irakisk ID-kort med et annet navn og fødselsår enn det som står i hans norske pass. På ID-kortet står det at han er født i 1972, opplyser sjefen for sikkerhetspolitiet i Suleimaniya, Sarkawt Hassan Jalal, til TV 2 Nettavisen.

Tidligere har Aftenposten skrevet at mannen skal være 33 år gammel. UDI vil nå granske saken.

-Det er kommet fram opplysninger i media som gjør at vi må undersøke saken nærmere, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i Utlendingsdirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Norsk borger
Ektemannen, skal ha kommet til Norge i 1998 eller 1999 som asylsøker. Siden den gang har han reist tilbake til Nord-Irak ved minst tre anledninger. I 1999 tok han med seg Marit Strøm til de kurdiske områdene og giftet seg med henne der.

Dersom mannen har reist tilbake til Nord-Irak, kan han ha brutt vilkårene for opphold i Norge.

- Kjernen i asylinstituttet er at man ikke kan reise tilbake til et sted man har flyktet fra, sier Karl Erik Sjøholt.

Men saken er komplisert. Dersom forholdene i landet endrer seg, kan det likevel være legitimt å reise tilbake. Kurderen vil også kunne reise dersom han fikk opphold i Norge på humanitært grunnlag, og ikke politisk asyl.

I 2004 fikk ektemannen norsk statsborgerskap, i illegg til at han skal ha beholdt sitt irakiske statsborgerskap. Ved norsk statsborgerskap faller behovet for oppholdstillatelse i Norge bort. Men myndighetene kan likevel granske om vilkårene for opphold ble brutt, får TV 2 Nettavisen opplyst hos UDI.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere