*Nettavisen* Nyheter.

Uendret rente i USA

Foto: (Scanpix)

Den amerikanske sentralbanken å holde renten uendret. Aksjemarkedet reagerer negativt.

07.08.07 21:32

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den amerikanske sentralbanken holdt tirsdag et rentemøte der det kom frem at styringsrenten for niende gang på rad forblir på 5,25 prosent. På forhånd var det ventet at Bernanke og gjengen ville la renten stå uendret.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed har sentralbanken holdt renten på 5,25 prosent i over ett år, ettersom man må tilbake til juni 2006 for å finne sist gang renten ble satt opp. Den gang var det imidlertid 17 rentemøte på rad at renten ble flyttet oppover. Frem til da ble styringsrenten i en toårsperiode hurtig hevet oppover ettersom sentralbanken ønsket å få den så høy at den kunne sette en demper på økonomien, og for å holde inflasjonen under kontroll.

Børskarusell
Den siste tiden har børsene i USA vært opplevd ordentlige opp- og nedturer, og aktørene holdt seg rolige før Bernanke og gjengen fremla sine synspunkter på den amerikanske økonomien. Før rentemøtet var de toneangivende indeksene noe opp, men etter at renteavgjørelsen ble klar seilte alle ned i negativt terreng.

Det var på forhånd knyttet forventninger til hva sentralbanken ville si om problemene i den amerikanske økonomien spesielt og bolig- og kredittmarkedet spesielt, som har preget den amerikanske økonomien den siste tiden.

- Ser situasjonen
Sentralbanken sier at de tar innover seg turbulensen i det såkalte subprimemarkedet og at nedsiderisikoen for økonomien har økt noe.

Men Bernanke og følgesvennene holdt fast på at den største faren for den amerikanske økonomien er om inflasjonen ikke vil klare å moderere seg som forventet.

Flere analytikere mener at sentralbanken vil holde renten uendret ut året, og at de foretrekker å se på om inflasjonen modererer seg til et akseptabelt nivå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.