Uenighet om FN-evakuering

FN vil evakuere alle utenlandske ansatte fra hovedkvarteret i Bagdad til Jordan, sier en talsmann for verdensorganisasjonen. Dette tilbakevises av en annen FN-talsmann.

20.08.03 09:37

Forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt tror det må være internasjonale islamske terrororganisasjoner som står bak angrepet i Bagdad. Det sa han til TV 2-Nyhetene tirsdag kveld.

- Alt internasjonalt FN-personell som arbeidet ved Canal Hotel vil bli sendt til Amman i dag. Fem fly er ventet til Bagdad for å hente ut personellet, sier han, ifølge NTB-AFP-Reuters.

Beslutningen er tatt etter tirsdagens bombeaksjon der minst 17 mennesker ble drept, blant dem FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello.

Opplysningene blir imidlertid tilbakevist av en annen talsmann i FN-systemet. Ifølge Salim Lone er det bare FN-personell som ble skadd i tirsdagens bombe som fraktes til Jordan.

Redningsarbeidere lette natt til onsdag etter overlevende i ruinene av FN-hovedkvarteret i Bagdad.

Over 100 skadd

Alt internasjonalt FN-personell som arbeidet ved Canal Hotel vil bli sendt til Amman i dag. Fem fly er ventet til Bagdad for å hente ut personellet, sier han.

Beslutningen er tatt etter tirsdagens bombeaksjon der minst 17 mennesker ble drept, blant dem FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello.

Redningsarbeidere lette natt til onsdag etter overlevende i ruinene av FN-hovedkvarteret i Bagdad.

Over hundre personer ble skadd i det voldsomme angrepet tirsdag, 86 av dem ligger på sykehus, ifølge en FN-talsmann.

Ukjente gjerningsmenn

Fire personer ansatt i Verdensbanken og en konsulent er fortsatt savnet etter angrepet, som trolig var en selvmordsaksjon.

– Jeg så en gul sementbil krasje inn i veggen på Canal Hotel og eksplodere, sa Fayes Sarhan, en av FNs 300 ansatte i Bagdad.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for terroraksjonen. Men lederen av den amerikanske siviladministrasjonen i Irak, Paul Bremer, hevdet tirsdag at utlendinger, som muligens var kommet inn i landet fra Syria, var ansvarlige for angrepet.

"Vann, vann"

Blant de drepte er FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello. Den 55 år gamle de Mello døde etter å ha ligget i klem under en jernstang i flere timer.

- Jeg klatret opp til tredje etasje og så han (de Mello) under meg. Jeg ropte til han: "Sergio, Sergio", og han svarte "Ghassan" , forteller Ghassan Salamne, som er spesialutsendingens nærmeste rådgiver.

- Jeg sa til ham: "Ikke gjør noen ting. Vi skal finne deg. Vi skal få deg ut", sa Ghassan.

Da amerikanske soldater til slutt fikk de Mello ut av ruinene var han død av blodtap fra begge bena. Spesialutsendingens siste ord var: "Vann, vann" , forteller et øyenvitne til AFP.

- FN må revurdere

Onsdag skal FNs generalsekretær Kofi Annan briefe Sikkerhetsrådet om terroraksjonen. På vei til New York skal Annan holde en pressekonferanse på Arlanda flyplass utenfor Stockholm onsdag formiddag.

FN må revurdere sitt nærvær i Irak etter terroraksjonen, sa Shashi Tharoor, visegeneralsekretær for kommunikasjon og informasjon til BBC tirsdag.

- Vi må vurdere situasjonen. Vi vil ikke reagere i panikk eller ta forhastede beslutninger, sa Tharoor til Newsnight på BBC.

På spørsmål om USA er nødt til å gjennomgå arbeidet med å sikre fred i Irak, svarte Tharoor: "Alle er nødt til å tenke seg nøye om i dagene som kommer. Ja, vi er avhengige av at de som kontrollerer Irak og som har kapasitet og militære ressurser til å takle sikkerhetsutfordringene, tenker nytt".

Tirsdag sa Syrias FN-ambassadør at FNs engasjement i Irak ikke vil stanse på grunn av terroraksjonen.

-Tvert imot er det nå enda viktigere at vi gjør alt vi kan for å gjenopprette fred og stabilitet i landet, sa Sikkerhetsrådets formann, Syrias FN-ambassadør, Fayssal Mekdad.

Økt nærvær?

Bombeangrepet mot FN-hovedkvarteret kan føre til at flere europeiske og arabiske land sender soldater til Irak, tror Ruth Wedgwood, terrorekspert ved tenketanken Council of Foreign Relations.

- EU- og arabiske land kan komme til å revurdere sin tilbakeholdenhet med å sende folk dit for å delta i krigen mot terrorisme. Ingen ønsker en gjentakelse av Bosnia, sier Wedgwood til AFP.

USAs president George W. Bush kom med en kraftig fordømmelse av attentatet fra sin gård i Crawford i Texas tirsdag, og slo også fast at USAs engasjement i Irak vil fortsette.

- Den siviliserte verden vil ikke la seg skremme, og disse drapsmennene skal ikke bestemme Iraks framtid, sa han på en raskt sammenkalt pressekonferanse.

- Irak er på en irreversibel vei mot selvstyre og fred, tilføyde Bush.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.