RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uenighet om Georgia-konflikten

Sist oppdatert:
Situasjonen i Georgia skaper større skille mellom McCain og Obama.

Konflikten mellom Georgia og Russland har også endt i valgkampen mellom Barack Obama og John McCain.

Republikaneren McCain velger en langt hardere og Russlandfiendtlig linje enn sin motkandidat Obama, som ber begge parter i konflikten redusere maktbruken.

Slik har også de to kandidatenes syn på internasjonal diplomati kommet klarere til syne.

Russland-kritisk
McCain fortalte tirsdag at han hadde ringt den georgiske presidenten Mikhail Saakashvili for å gi sin støtte i kampen mot russerne.

- Jeg ga han moralsk støtte, og sa at «I dag er vi alle georgiere», sa McCain, og viste dermed tydelig hva han mener om Russland.

McCain har også tatt til orde for at Russland skal kastes ut av G8-forumet etter at krigen brøt ut sist uke.

Kritiserer begge
Der McCain forsøker å fremstå som erfaren og handlingsrettet, forsøker Obama å kapre velgere ved å velge en litt mer pragmatisk linje. Han kritiserer begge parter for maktbruken, også Georgias måte å gå inn i utbryterrepublikken Sør-Ossetia sist uke.

- Georgia bør ikke bruke makt i Sør-Ossetia og Abkhasia, og det må inngås en politisk avtale om statusen til disse omstridte regionene, sa Obama mandag, melder AP.

Obama har også tidligere vært mer forsiktig i sin kritisering av Russland en sin politiske rival. I Iran-spørsmålet har han uttalt at det er viktig å kunne forhandle med den tidligere stormaktsrivalen i spørsmål om Irans atomprogram og nedrustning.

Det gjenstår å se om velgerne biter seg i merke de to kandidatenes ståsted - og om det vil få noen virkning på valget i november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere