Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukjent gruppe: - Vi sto bak FN-bombing

Foto: (Scanpix/AP Photo/APTN)
Sist oppdatert:
En tidligere ukjent gruppe har ifølge en arabisk TV-kanal påtatt seg ansvaret for aksjonen som kostet en rekke FN-ansatte livet i Bagdad sist tirsdag.

24 personer, deriblant FNs spesialutsending Sergio Vieira de Mello, ble drept i angrepet. I tillegg ble en rekke personer skadd. Norske Turid Lægreid var blant dem som pådro seg lettere skader mens hun var på jobb i FN-bygningen da bomben sprang i en lastebil plassert utenfor de Mellos kontorvindu.

Oppfordrer til jihad

Den Dubai-baserte TV-kanalen Al Arabiya skal ifølge Reuters ha mottatt en uttalelse der gruppen som kaller seg "Bevæpnet fortropp i Mohammeds Andre Hær" tar ansvaret for aksjonen.

I uttalelsen lover gruppen å føre krig mot alle utlendinger og utføre liknende aksjoner, melder Al Arabiya.

- Meldingen advarer også arabiske land mot å sende væpnede styrker til Irak og ba om en fortsettelse av det den kalte handlinger av jihad (hellig krig) mot dem som hjelper amerikanerne, enten det er arabere eller muslimer, melder den arabiske TV-kanalen.

Utallige ukjente grupper har overfor Al Arabiya påtatt seg ansvaret for det som har utviklet seg til å bli nesten daglige angrep mot amerikanske styrker i Irak. De fleste av gruppene lar aldri høre fra seg mer enn en gang, melder Reuters.

Økende motstand

Mens enkelte anti-amerikanske styrker i Irak trolig består av lojale tilhengere av Saddam Hussein, tror mange irakere ifølge Reuters at en rekke angrep kan være motivert av hevnlyst mot amerikanske soldater for deres handlinger i Irak, spesielt i Sunni-dominerte områder.

Enkelte analytikere antyder at lokale islamister nå forsøker å opprette støttenettverk for militante muslimer utenfor Irak som gjerne vil delta i "den hellige krigen" mot amerikanernes okkupasjonsstyrker.

Etter at USAs president George W. Bush erklærte krigen i Irak over den 1. mai i år, er 63 amerikanske soldater blitt drept. Det siste angrepet mot amerikanske styrker fant sted i Bagdad onsdag denne uken, og kostet en soldat livet. Ytterligere to ble skadd i aksjonen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!