*Nettavisen* Nyheter.

Uklart om fredsprisen kan deles ut

Foto: BOBBY YIP (Reuters)

Fredsprisen til Liu Xiaobo deles kanskje ikke ut under selve seremonien i Oslo.

10.11.10 07:03

Det forbereder Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad seg på, skriver VG Nett.

Fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter i fengsel i Kina og kan ikke reise til Oslo for å motta prisen 10. desember.

Tirsdag ble advokaten hans nektet utreise fra Kina. Nobelkomiteen frykter nå at alle som kan tenkes å kunne motta prisen på vegne av Liu, vil bli nektet utreise fra Kina.

- Dette er noe vi har tenkt på en god stund, at det kan mangle noen med en klar myndighet fra prisvinneren som kan ta imot. Det kan hende at diplomet, medaljen og prispengene ikke deles ut til noen under selve seremonien, sier Lundestad.

Han legger til at komiteen er forberedt på dette, men sier det fortsatt er én måned igjen før seremonien i Oslo Rådhus. Det er derfor for tidlig å si hva som kan skje, ifølge Lundestad.

- Men er det uklarhet om personer som vil motta prisen har den fulle tilliten til prisvinneren, så kan vi ikke dele den ut, sier han.

Liu Xiaobo soner en elleve års lang fengselsstraff for å ha opponert mot kinesiske myndigheter. Tildelingen av årets Nobels fredspris har svekket forholdet mellom Kina og Norge, og førstnevnte har avlyst en rekke politiske møter med norske myndigheter som en direkte følge av fredsprisen.

Tildelingen av Nobels fredspris finner sted i Oslo rådhus 10. desember, som er Alfred Nobels dødsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.