RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukraina: 5665 døde siden april

GRAVER UTEN NAVN: Kors med nummer er plassert ut på gravene til ukjente pro-russiske separatister på et gravsted i Donetsk i Øst-Ukraina. Siden midten av april i fjor har 5665 mennesker mistet livet i konflikten.
GRAVER UTEN NAVN: Kors med nummer er plassert ut på gravene til ukjente pro-russiske separatister på et gravsted i Donetsk i Øst-Ukraina. Siden midten av april i fjor har 5665 mennesker mistet livet i konflikten. Foto: Vasily Maximov (Afp)
Sist oppdatert:
FNs sikkerhetsråd ber partene legge ned våpnene.

FNs sikkerhetsråd ber partene i konflikten i Øst-Ukraina om umiddelbart å legge ned våpnene og følge opp våpenhvilen, melder NTB via AFP og Reuters.

Les også: USA: - Separatistene truer våpenhvilen i Ukraina

Partene i konflikten bes om å respektere våpenhvilen og umiddelbart sørge for at den blir håndhevet.

5665 drept

Ifølge tall fra FN tirsdag har 5665 mennesker mistet livet i konflikten i Øst-Ukraina siden midten av april i fjor. 13.961 er skadd.

Sikkerhetsrådet vedtok tirsdag en resolusjon utarbeidet av Russland som støtter opp om fredsavtalen som ble inngått i Minsk i forrige uke.

FN sier de venter en økning i tallene de nærmeste dagene fordi rapporteringen er forsinket på grunn av stridighetene som gir forut for våpenhvileavtalen.

Bekymret for sivile i Debaltseve

FNs høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein uttrykker bekymring for de pågående angrepene i Debaltseve.

- Vi er spesielt bekymret for sivile som sitter fast i området. Vi tror det kan være noen tusen som gjemmer seg i kjellere, som kjemper for å finne mat, vann og andre livsnødvendigheter. Det er uklart for mange sivile som fortsatt befinner seg der, sier han.

- Respekterer suvereniteten

Sikkerhetsrådet gjentok uttalelsen om at det «til fulle respekterer suvereniteten, uavhengigheten og den territorielle integriteten til Ukraina» og uttrykker dyp bekymring for voldsbruken i Øst-Ukraina.

Minner om avtalen fra forrige uke

Russlands president Vladimir Putin sier han håper begge partene følger avtalen som ble framforhandlet sammen med François Hollande og Angela Merkel i Minsk forrige uke, og minner om at Ukraina i den avtalen lovet å desentralisere makten i noen områder.

- Stort sett har det vært en betydelig nedtrapping i militær aktivitet i Ukraina, sier Putin ifølge NTB.

Videre sier den russiske presidenten at han håper Ukrainske myndigheter ikke vil nekte de omringede soldatene i Debaltseve å gi legge fra seg våpnene.

Sier Ukraina mottar våpen fra utlandet

Han mener dessuten at Ukraina har begynt å motta våpen fra utlandet.

Putin sier han ikke er overrasket over kampene i den østukrainske byen Debaltseve, men sier han håper separatistene vil slippe de ukrainske styrkene ut av byen.

TIL DEBALTSEVE: Ukrainske regjeringssoldater på toppen av en stridsvogn som er på vei til Debaltseve tirsdag.

- Kampene vil ikke opphøre før ukrainske myndigheter forstår at det kun finnes en fredelig løsning på konflikten, sa Putin under et besøk i Ungarn tirsdag.

Han oppfordret samtidig de ukrainske soldatene som befinner seg i området rundt Debaltseve om å overgi seg og separatistene til å slippe dem ut.

Tok kontrollen over Debaltseve

Separatistene tok tirsdag over kontrollen i Debaltseve, som er et viktig transportknutepunkt i Øst-Ukraina. Det skjedde etter timer med kraftige gatekamper mellom separatister og ukrainske forsvarsstyrker.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere