Ukraina begynner tilbaketrekking av tunge våpen

Ukraina begynner torsdag å trekke tilbake tunge våpen fra fronten øst i landet, opplyser den ukrainske hæren til Interfax.

26.02.15 14:55

– Ukraina begynner i dag tilbaketrekkingen av 100 millimeters kanoner fra frontlinjen. Dette er første skritt i tilbaketrekkingen av tunge våpen, heter det i en offisiell uttalelse fra forsvaret.

Beskjeden kommer etter to rolige døgn med en klar nedtrapping av volden. I løpet av 48 timer er ingen soldater blitt drept ved fronten for første gang på lang tid.

– Vi ser en reduksjon i fiendtlighetene for andre dag på rad. Dermed nærmer vi oss betingelsene for en tilbaketrekking av våpen, sa Andrij Lysenko, talsmann for Ukrainas sikkerhetsråd, tidligere torsdag.

De siste dagene har også prorussiske separatister hevdet å ha startet tilbaketrekkingen av tunge våpen fra enkelte områder. Målet er opprettelsen av en buffersone ved frontlinjen.

Ifølge den ukrainske hæren blir våpnene fjernet under overvåking fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), men OSSE hadde torsdag ettermiddag ennå ikke bekreftet at tilbaketrekkingen er i gang.

Skaper håp

Det at ingen ukrainske soldater er drept de siste to døgnene, tolkes som et tegn på at våpenhvilen kanskje kan holde.

NATO-sjef Jens Stoltenberg advarer imidlertid de prorussiske separatistene mot ethvert forsøk på å innta mer territorium, og han ber Russland trekke tilbake 1.000 enheter med militært utstyr fra nabolandets territorium.

Samtidig uttrykker han forsiktig optimisme med hensyn til våpenhvilen.

– Jeg ønsker velkommen de siste tegn på reduksjon i kamphandlingene i Ukraina, og vi håper at våpenhvilen nå endelig kommer til å bli respektert, sa han under et besøk i Roma torsdag.

Våpenhvileavtalen trådte i kraft 15. februar etter at den noen dager tidligere var blitt signert i Minsk i Hviterussland. Kort tid etter rykket likevel de prorussiske separatistene fram og inntok den strategisk viktige byen Debaltseve.

Gasskonflikt

Samtidig ser det også ut til at gasskonflikten mellom de to landene trappes ned.

Både russiske Gazprom og ukrainske Naftogaz har den siste tiden beskyldt hverandre for å bryte avtaler, og Gazprom truet denne uken med å stenge gasstilførselen til nabolandet hvis ikke en regning ble betalt innen to dager.

Torsdag opplyste imidlertid det russiske selskapet at Ukraina har betalt for gass ut uken, og at det nå ønsker et kompromiss i forhandlingene. (©NTB)

Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.