RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Prorussiske demonstranter støtte sammen med politiet utenfor de regionale styresmaktenes bygning i Donetsk søndag.
Prorussiske demonstranter støtte sammen med politiet utenfor de regionale styresmaktenes bygning i Donetsk søndag. Foto: Mikhail Maslovskij (/ Reuters / NTB scanpix)

Ukraina gir Putin skylden for demonstrasjoner

Prorussiske demonstranter stormet søndag offentlige bygninger i flere byer i det østlige Ukraina og hengte opp russiske flagg. Ukraina gir Vladimir Putin skylden.

I byen Donetsk stormet demonstrantene de regionale styresmaktenes hovedkontor. Det samme skjedde senere på kvelden i Kharkiv, og demonstranter tok seg også inn i sikkerhetstjenestens bygning i Luhansk.

I Donetsk ble det hengt et russisk flagg fra balkongen på bygningen. De prorussiske demonstrantene stormet den etter å ha hatt en markering på det største torget i byen.

– Rundt 1.000 mennesker deltok, de fleste av dem ungdommer med tildekkede ansikter. Rundt 100 mann er nå inne i bygningen, sa polititalsmann Ihor Djomin søndag ettermiddag.

«Russland!»

Aktivistene som tok seg inn i bygningen, begynte å bygge barrikader rundt den med stoler, bord og metallgjerder.

De prorussiske demonstrantene ropte «Russland!» og fremmet krav om en folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina, ifølge ukrainsk fjernsyn.

– Vi vil ikke inn i EU, og vi vil ikke inn i NATO. Vi vil at våre barn skal leve i fred, sa én av demonstrantene til Channel Five.

Donetsk og Luhansk ligger i en region i Ukraina hvor befolkningen i hovedsak er russisktalende.

Langer ut mot Putin

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov lover at politiet vil gjenopprette ro og orden i byene uten å ty til vold. Han beskylder samtidig Russlands president Vladimir Putin for å ha hisset til uroen samen med Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj.

– Putin og Janukovitsj har beordret og betalt for den siste bølgen av separatistisk uro øst i landet. Det er ikke mange folk som har samlet seg, men de er svært aggressive, sier Avakov.

Ukrainas fungerende president Oleksander Turtsjinov har avlyst et planlagt besøk i Litauen mandag på grunn av uroen. Han innkalte søndag lederne i sikkerhetstjenesten til krisemøte. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere