*Nettavisen* Nyheter.

Ukraina gir Putin skylden for demonstrasjoner

Prorussiske demonstranter støtte sammen med politiet utenfor de regionale styresmaktenes bygning i Donetsk søndag. Foto: Mikhail Maslovskij (/ Reuters / NTB scanpix)

Prorussiske demonstranter stormet søndag offentlige bygninger i flere byer i det østlige Ukraina og hengte opp russiske flagg. Ukraina gir Vladimir Putin skylden.

I byen Donetsk stormet demonstrantene de regionale styresmaktenes hovedkontor. Det samme skjedde senere på kvelden i Kharkiv, og demonstranter tok seg også inn i sikkerhetstjenestens bygning i Luhansk.

I Donetsk ble det hengt et russisk flagg fra balkongen på bygningen. De prorussiske demonstrantene stormet den etter å ha hatt en markering på det største torget i byen.

– Rundt 1.000 mennesker deltok, de fleste av dem ungdommer med tildekkede ansikter. Rundt 100 mann er nå inne i bygningen, sa polititalsmann Ihor Djomin søndag ettermiddag.

«Russland!»

Aktivistene som tok seg inn i bygningen, begynte å bygge barrikader rundt den med stoler, bord og metallgjerder.

De prorussiske demonstrantene ropte «Russland!» og fremmet krav om en folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina, ifølge ukrainsk fjernsyn.

– Vi vil ikke inn i EU, og vi vil ikke inn i NATO. Vi vil at våre barn skal leve i fred, sa én av demonstrantene til Channel Five.

Donetsk og Luhansk ligger i en region i Ukraina hvor befolkningen i hovedsak er russisktalende.

Langer ut mot Putin

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov lover at politiet vil gjenopprette ro og orden i byene uten å ty til vold. Han beskylder samtidig Russlands president Vladimir Putin for å ha hisset til uroen samen med Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj.

– Putin og Janukovitsj har beordret og betalt for den siste bølgen av separatistisk uro øst i landet. Det er ikke mange folk som har samlet seg, men de er svært aggressive, sier Avakov.

Ukrainas fungerende president Oleksander Turtsjinov har avlyst et planlagt besøk i Litauen mandag på grunn av uroen. Han innkalte søndag lederne i sikkerhetstjenesten til krisemøte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.