Rundt 40 potensielle giverland møtes mandag i Lugano i Sveits, der den ukrainske regjeringen presenterte sine planer for hvordan gjenoppbyggingen bør skje.

– Gjenoppbygging av Ukraina er det viktigste bidraget til støtte for fred i verden, sa president Volodymyr Zelenskyj som deltok på møtet via videolink fra Kyiv.

Han omtalte planen for gjenoppbygging som «det mest ambisiøse prosjektet i vår tid» og understreket også at det er «en felles oppgave for hele den demokratiske verden».

Russland må betale

Planen for gjenoppbygging ble presentert av Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal , som anslo at det vil koste rundt 7.400 milliarder kroner.

– Vi mener at nøkkelkilden til gjenoppbygging må være beslaglagte verdier som tilhører Russland og russiske oligarker, sa han.

– Det var russiske myndigheter som innledet denne blodige krigen og som forårsaket denne massive ødeleggelsen, og det er derfor de som må stilles til ansvar, sa Sjmyhal .

Ifølge den ukrainske statsministeren har vestlige land tatt beslag i russiske verdier for mellom 3.000 og 5.000 milliarder kroner.

Å frigjøre disse verdiene slik at de kan benyttes til gjenoppbygging i Ukraina, vil imidlertid være svært vanskelig juridisk, advarer eksperter.

Særlig ansvar

Blant dem som var til stedet på konferansen i Lugano var EU-kommisjonens president Ursula von der Lyen.

– Vi vet at deres kamp også er vår kamp. Det er derfor vi i disse dager hjelper Ukraina med å vinne denne krigen, sa hun.

– Europa har et særlig ansvar og en strategisk interesse av å stå ved Ukrainas side hvert eneste steg på veien, sa von der Leyen.

Korrupsjon

Sveits' president Ignazio Cassis understreker at støtten til gjenoppbygging i Ukraina forutsetter reformer i landet, samt en åpen og effektiv politisk prosess. Den er alt i gang, sa han.

– Det er helt avgjørende at dette arbeidet fortsetter, særlig kampen mot korrupsjon, sikring av mer åpenhet og uavhengighet for rettsvesenet, sa Cassis.

(©NTB)