Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU opplyste torsdag at det russiske tankskipet lå fortøyd ved en ukrainsk havn ved Svartehavet da det ble tatt i arrest dagen i forveien.

Begrunnelsen for arresten er at fartøyet ifølge SBU ble brukt i en russisk operasjon for å hindre ukrainske skip i å passere Kertsjstredet i november i fjor. Kertsjstredet ligger mellom Svartehavet og Azovhavet.

Russland bekrefter onsdagens arrest. Det var et mannskap på ti om bord. De fikk gå i havn og forlate Ukraina, ettersom de ikke var involvert i episoden i november i fjor, opplyser Russlands ombudsperson for menneskerettigheter, Tatjana Moskalkova.

Det var 25. november i fjor at russiske fartøy avfyrte skudd mot ukrainske marinefartøy, noe som utløste en større krise i det allerede svært konfliktfylte forholdet mellom de to landene. Russland beslagla de ukrainske fartøyene og pågrep 24 ukrainere som var om bord.

I mai krevde Den internasjonale havrettsdomstolen at Russland må frigi de tre ukrainske fartøyene og de 24 besetningsmedlemmene.

Russlands viseutenriksminister, Grigorij Karasin har protestert og uttalt at arresten av skipet onsdag kan hindre utsiktene for fangeutveksling.

SBU ledes av en tidligere alliert av Ukrainas tidligere president Petro Porosjenko. Ukrainas nåværende president Volodymyr Zelenskyjs kontor har så langt ikke kommentert onsdagens arrest av det russiske skipet.

(©NTB)