Ukraina har vedtatt omstridt språklov

Tilhengere av Ukrainas avtroppende president Petro Porosjenko i Kiev mandag. Porosjenko er svært fornøyd med at nasjonalforsamlingen har vedtatt en ny språklov, som krever at alle ukrainere snakker ukrainsk. Hans russiskspråklige etterfølger Volodymyr Zelenskyj er trolig mindre fornøyd. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix

Tilhengere av Ukrainas avtroppende president Petro Porosjenko i Kiev mandag. Porosjenko er svært fornøyd med at nasjonalforsamlingen har vedtatt en ny språklov, som krever at alle ukrainere snakker ukrainsk. Hans russiskspråklige etterfølger Volodymyr Zelenskyj er trolig mindre fornøyd. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Ukrainas nasjonalforsamling har vedtatt en omstridt språklov som skal bidra til økt bruk av ukrainsk framfor russisk.

Russland reagerer kraftig på torsdagens vedtak.

– Dette er en skandaløs lov, den kan ikke kalles noe annet, sier talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova. Hun framholder at loven vil føre til enda mer splittelse i Ukraina og gjøre det vanskeligere å få slutt på krigen.

Loven pålegger alle ukrainere å snakke ukrainsk. Offentlige tjenestemenn, leger, lærere og advokater risikerer bøter hvis de ikke bruker ukrainsk. Det blir også en økning i andelen ukrainsk-språklige TV- og radioprogrammer på bekostning av programmer på russisk.

Avtroppende president Petro Porosjenko kaller den nye loven «en historisk hendelse».

Hans etterfølger Volodymyr Zelenskyj, som selv er russiskspråklig, sier imidlertid at han vil gjennomgå loven grundig når han overtar makten om et par måneders tid.

Ukrainsk og russisk er nært beslektet, og de fleste ukrainere kan snakke russisk. I de østlige delene av landet, der separatister har hatt kontrollen siden 2014, dominerer russisk. Også i sør er russisk det dominerende språket. Vest i landet bor det dessuten både ungarskspråklige og rumenskspråklige minoriteter.

Analytikere mener at den nye loven vil være en utfordring for Zelenskyj, som ofte snakker russisk på offentlige arrangementer.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.