*Nettavisen* Nyheter.

Ukraina hevder de stanset russisk invasjon

En kvinne ser ut gjennom knuste ruter etter sammenstøt i Donetsk. Foto: Sergei Karpukhin (Reuters)

Ukrainske myndigheter mener Russland forsøkte å sende militære styrker inn i landet, forkledd som humanitær hjelp.

– En enorm konvoi nærmet seg den ukrainske grensa, fulgt av russiske styrker og militærutstyr, sa Valerij Chalij ved president Petro Porosjenkos kontor sent fredag kveld.

Han sier konvoien ble stanset på diplomatisk vis, uten å gå i detalj. Russiske myndigheter har lørdag formiddag ikke kommentert påstandene.

– De skulle visstnok være en humanitær konvoi sendt etter avtale med Røde Kors i Ukraina. Det ser ut til at disse «fredsbevarende styrkene» ville ta seg inn for å starte en væpnet konflikt, sier Chalij.

Militærøvelse

Røde Kors har ifølge Chalij benektet at de har planlagt noen humanitær konvoi med Russland.

Russland har den siste tiden holdt en stor militærøvelse i nærheten av grensen. Fredag kveld meldte Russlands forsvarsdepartement at øvelsen var avsluttet, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Invasjon

USA sa fredag at de vil anse det som en invasjon dersom Russland forsøker å sende humanitær bistand inn i Ukraina.

– En russisk inngripen i ukrainsk territorium, også under påskudd av en humanitær operasjon, vil være helt uakseptabelt, svært bekymringsfullt og vil bli sett på som en invasjon av Ukraina, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power fredag.

NATO hevdet onsdag at Russland hadde minst 20.000 soldater ved grensen. Organisasjonen fryktet at Russland ville bruke den ukrainske befolkningens lidelser som et påskudd for å gå inn i landet. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.