Gå til sidens hovedinnhold

Ukraina-strid truer russiske gasskunder i vest

Leveransene av russisk gass til land vest i Europa kan bli rammet av striden mellom Russland og Ukraina. Den russiske presidenten Vladimir Putin sier seg ytterst bekymret over situasjonen.

Det haster med å få løst problemene rundt den ukrainske statens gassgjeld til russerne, heter det i et brev fra Putin til politiske ledere i EU. Ifølge Putins talsmann Dmitrij Peskov ble budskapet overlevert til EU-lederne gjennom diplomatiske kanaler torsdag.

– Vi tar til orde for å sette i verk hastetiltak, siden vi ikke kan vente med å få løst problemene, tilføyde Peskov. Ifølge nyhetsbyrået AFP gikk han ikke inn på hva disse hastetiltakene konkret bør bestå i.

Ønsker dialog

Men ifølge Peskov ønsker Putin at det så raskt som mulig kommer i gang en dialog om gassleveransene. Presidenten varslet onsdag at Russland kan komme til å begynne å kreve forskuddsbetaling for leveranser til Ukraina.

Ukraina skylder Russland et beløp tilsvarende vel 13 milliarder kroner i ubetalte regninger for leveranser av energi. Putin mener det er underlig at EU-ledere som har uttrykt støtte til den nye politiske ledelsen i Kiev, ikke følger opp med økonomisk støtte.

Tidligere denne måneden varslet det russiske energikonsernet Gazprom at det setter opp prisen på gass som selges til Ukraina med mer enn en tredel. Landet må nå betale 485 dollar eller 2.870 kroner for 1.000 kubikkmeter gass – mer enn noen annen Gazprom-kunde i Europa.

«Andre kjøpere»

Russerne er overbevist om at det finnes andre kjøpere hvis vestlige land skulle slutte å kjøpe russisk olje og gass. Visestatsministeren Igor Sjuvalov hevdet torsdag at det ikke vil nytte å innføre sanksjoner mot Moskva for å endre landets politikk.

– Hvis vestlige land slutter å kjøpe russisk petroleum som en reaksjon på Russlands rolle i Ukraina-krisen, kan oljen og gassen i stedet selges til andre, framholdt Sjuvalov på et møte i Berlin. Han tilføyde at sanksjoner utenfra bare vil få russerne til å stå enda mer samlet.

Det internasjonale pengefondet IMFs sjef Christine Lagarde sa seg torsdag trygg på at Ukraina vil oppfylle betingelsene for en økonomisk redningspakke. Tilbudet om en slik pakk verdt mellom 83 og 106 milliarder kroner kan bli lagt fram om kort tid, tilføyde hun. (©NTB)

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken