Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukrainas ortodokse kirke har fått selvstendig status

I en seremoni i Istanbul lørdag fikk Ukrainas ortodokse kirke selvstendig status fra den russiske kirken. (AP Photo/Emrah Gurel)
I en seremoni i Istanbul lørdag fikk Ukrainas ortodokse kirke selvstendig status fra den russiske kirken. (AP Photo/Emrah Gurel) Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ukrainas ortodokse kirke har formelt fått status som en selvstendig kirke etter en seremoni i Istanbul. Kirken har vært forent med den russiske siden 1686.

Som følge av konflikten i Øst-Ukraina har ukrainske myndigheter beskyldt geistlige fra den russisk-ortodokse kirken for å ta parti med de russiskstøttede separatistene.

Etter splittelsen fra den russisk-ortodokse kirken må geistlige i Ukraina nå velge mellom disse to kirkene.

Ukrainas president Petro Porosjenko var til stede under seremonien i Istanbul, som ble ledet av den økumeniske patriarken Bartholomeos av Konstantinopel. Han regnes som den åndelige lederen for verdens ortodokse kirker.

Porosjenko takket Bartholomeos for hans «mot til å ta denne historiske avgjørelsen». Han møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i forkant av seremonien.

Russland reagerte kraftig da avgjørelsen om at kirkene skulle splittes, ble kjent i oktober.

– I dag har patriarken av Konstantinopel tatt katastrofale avgjørelser, først og fremst vedrørende seg selv og den globale ortodoksi. Patriarken av Konstantinopel har overtrådt en grense, sa en talsmann for den russiske patriarken Kirill i en TV-sendt kommentar.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!