*Nettavisen* Nyheter.

Ukrainsk leder tror på fredelig løsning

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk på talerstolen i nasjonalforsamlingen i Kiev tidligere i uken. Torsdag var han i New York i forbindelse med et krisemøte om Ukraina i FNs sikkerhetsråd. Foto: Alex Kuzmin (/ Reuters / NTB scanpix)

Konflikten mellom Russland og Ukraina kan la seg løse på fredelig vis, sier Ukrainas midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk.

13.03.14 22:11

Sjansen for en fredsløsning er fortsatt til stede, mener han.

Statsministeren uttalte seg i starten av et krisemøte om situasjonen i Ukraina i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld norsk tid.

Jatsenjuk rettet en sterk anmodning til Russland om å trekke tilbake sine militære styrker fra Krim-halvøya. Deretter må det innledes reelle forhandlinger med sikte på en løsning på krisen, sa han.

Han advarte samtidig om at krisen på Krim-halvøya kan komme til å bli en utfordring for arbeidet med å forhindre spredning av atomvåpen.

– Etter disse handlingene, vil det blir svært vanskelig å overbevise noen om at de ikke skal ha atomvåpen, påpekte Jatsenjuk.

Ukraina ga avkall på sine atomvåpen i 1994 i henhold til det som kalles Budapest-memorandumet. Ukraina overførte sine atomvåpen til Russland i bytte mot at USA, Storbritannia og Russland skulle garantere for Ukrainas sikkerhet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.