Ukrainske antiterroroperasjon:- Dere må forlate bysentrum

Lørdag tok væpnede menn i kamuflasjeuniform kontroll over en politistasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina. Mennene fikk tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen.

Lørdag tok væpnede menn i kamuflasjeuniform kontroll over en politistasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina. Mennene fikk tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen. Foto: Gleb Garanich (Scanpix)

13.04.14 09:14

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov kunngjør søndag at myndighetene iverksetter en antiterroroperasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina og ber innbyggerne holde seg innendørs.

Operasjonen er en reaksjon på at prorussiske demonstranter de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene i flere byer øst i Ukraina.

Innsatsen i Slavjansk skal gjennomføres av Ukrainas sikkerhetstjeneste, og styrker fra alle enheter i landet skal ha blitt innkalt for å ta tilbake kontroll over byen.

Venter kamper

Ifølge ukrainske Interfax oppfordrer Avakov byens innbyggere om å holde seg innendørs og unna vinduene på grunn av ventede kamper mellom prorussiske demonstranter som har blokkert offisielle bygninger og ukrainske sikkerhetsstyrker.

– Si det videre til alle sivile: dere må forlate bysentrum, ikke komme ut fra leilighetene deres og ikke gå nær vinduene, uttalte Avakov.

Han sa også at det var skyting i byen, men en journalist fra Reuters som er i byen forteller at han ikke har hørt skyting.

Prorussisk provokasjon

Væpnede menn i kamuflasjeuniform tok lørdag kontroll over en politistasjon i Slavjansk, og de fikk tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret på politistasjonen, opplyste ukrainsk politi.

Avisen Kyiv Post skriver at hendelsene virker koordinert og godt planlagt, på samme måte som aksjonene i forkant av Russlands annektering av Krim i februar.

Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia hevder russiske agenter sto bak aksjonen lørdag og krever en slutt på «provokasjonene». Ministeren sier at han lørdag var i en telefonsamtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om saken. Han har tidligere avvist kontant at Russland ønsker å erobre deler av Ukraina.

Respons på terror

Lørdag kveld kalte Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov inn til et krisemøte på grunn av den urolige situasjonen. Han opplyste at avdelinger i forsvars- og innenriksdepartementene skulle planlegge en operasjon, og det er denne antiterroroperasjonen som ble iverksatt søndag.

Ifølge Avakov er regjeringen åpen for dialog med aksjonistene.

– Men de som bevæpner seg, setter fyr på bygninger, skyter på folk og på politiet, terroriserer med køller og masker, vil møte en passende respons, advarer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.