*Nettavisen* Nyheter.

Ulovlige hunder sprer farlig smitte

Svenske myndigheter frykter at smugling av hunder fra Øst-Europa skal spre dødelig smitte av rabies og bendelorm.

16.04.05 09:39

- Dette er en ren katastrofe. Situasjonen for den svenske folkehelsen kan forandres radikalt, sier Johan Beck-Friis i det svenske veterinærforbundet til avisa Expressen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Paris Hilton og Britney Spears har gjort hunderaser som chihuahua og mops svært populære, og nå klarer ikke hundeoppdretterne i Sverige å møte den økende etterspørselen. Dermed ser illegale aktører sitt snitt til å tjene penger. De reneste hundefabrikkene har dukket opp i Polen, Litauen, Romania, Slovakia og Slovenia - områder der rabies er utbredt.

Disse hundene blir ikke vaksinert, og ingen får kontrollert om de bærer på smitte. Smuglerne betaler rundt 500 kroner per valp. I Sverige selges de via internett for cirka 15.000 kroner. Hver år oppdager svenske myndigheter rundt 20 ulovlig innførte hunder. Trolig er det bare toppen av isfjellet. Myndighetene anslår at over 10.000 hunder er smuglet inn bare de siste seks månedene.

- De smittede hundene kan være bærere av både rabies og bendelorm, begge sykdommene er dødelige for mennesker og kan radikalt forandre situasjonen for folkehelsen i Sverige, sier Johan Beck-Friis i Sveriges Veterinärförbund ifølge Expressen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag