Ulykkelige, syke og uten jobb

Foto: Scanpix

De 33 heltene fra Chile har verken fått rikdom eller berømmelse. Les hvordan det går med hver enkelt av dem - ett år etter.

13.10.11 21:31

Den chilenske byen Copiapó ble rammet av en katastrofe i fjor da koppergruven San José raste sammen 5. august. 17 dager etter ulykken, fikk 33 innesperrede gruvearbeidere gitt livstegn til redningsarbeidere på overflaten.

Dermed startet en av tidenes mest omfattende redningsaksjon.

De 33 gruvearbeiderne befant seg 700 meter under overflaten. Redningsmannskapet fikk til slutt boret et hull ned til gruvearbeiderne, og heist dem opp i en spesialbygget kapsel. En hel verden fulgte med på den spennende redningsaksjonen som varte over flere dager.

Først etter 68 dager i fangenskap ble den første gruvearbeideren brakt opp til overflaten. I dag er det nøyaktig ett år siden.

Ulykkelige sjeler
Mange spådde rikdom og berømmelse for de såkalte «Los 33». Men ett år senere sliter de aller fleste med psykiske problemer.

- Jeg ønsker bare å finne den mannen som har min lykke, og kjøpe den tilbake, sier Victor Zamora (34), som alltid ble omtalt av familien som en blid mann, til The Daily Beast.

Ingen av dem har blitt rike eller berømte. Mange av dem er arbeidsledige, mens noen få jobber fortsatt som gruvearbeidere. Nedenfor kan du lese om den nåværende situasjonen for hver enkelte gruvearbeider.

Foto: HUGO INFANTE (Afp)

1. Florencio Avalos (31) jobber nå som en skiftleder ved en koppergruve. 31-åringen hadde nest høyeste rang blant de innesperrede gruvearbeiderne, og filmet mange av videoene som ble sendt til overflaten.

2. Mario Sepulveda (39) startet et selskap som skulle avholde motivasjonskurs, men er nå sykemeldt som følge av posttraumatisk stresslidelse. 39-åringen begynte å dele ut steiner i gaver til folkemengden som sto på overflaten og ventet.

Foto: Jose Manuel de la Maza (Ap)

3. Juan Illanes (51) lever på trygd som han har fått av myndighetene. Han tilbrakte bursdagen sin nede i gruven, som ble feiret med bursdagssang. Han fikk også nedsendt en bursdagsgave, en svart pen, fra en tidligere kollega som befant seg på overflaten.

4. Carlos Mamani (24) er arbeidsledig. Han takket nei til en jobb fra den chilenske presidenten, og lever nå i Bolivia av sparepenger og et engangsbeløp han fikk utbetalt av chilenske myndigheter. Han var den eneste fra Bolivia som var sperret nede i gruven. 24-åringen hadde bare jobbet i gruven i fem dager da katastrofen inntraff.

5. Jimmy Sanchez (19) er arbeidsledig og ble nylig syk som følge av posttraumatisk stresslidelse. Han var den yngste gruvearbeideren, og tok jobben som gruvearbeider for å forsørge sin kone og nyfødte barn.

Foto: Hugo Infante (Ap)

6. Osman Araya (30) har jobbet en stund som frukt- og grønnsakselger, men jobber i et landbruksselskap hvor han driver med eksport av gjødsel og druer.

7. José Ojeda (46) er arbeidsledig og er syk som følge av posttraumatisk stresslidelse. Han har mottatt en statlig pensjon. 46-åringen lider av diabetes, noe som førte til at helsepersonell var ekstra bekymret for hans helse under fangenskapet nede i gruvedypet.

8. Claudio Yanez (34) er arbeidselding og bor i et hus som er kjøpt og betalt av en gruvemogul. Kjæresten fridde til ham i et brev som ble sendt ned til gruven.

Foto: ARIEL MARINKOVIC (Afp)

9. Mario Gomez (63) er sykemeldt som følge av posttraumatisk stresslidelse, og mottar en statlig pensjon. Gomez var den eldste i gruppen, og hadde jobbet som gruvearbeider siden 16-årsalderen. Han virket som en assistent for helsepersonellet på overflaten, og hjalp til med å motivere de andre i gruven.

10. Alex Vega (32) er arbeidsledig og sykemeldt som følge av posttraumatisk stresslidelse. Faren til Vega, også en gruvearbeider, oppga falskt navn til myndighetene, slik at han kunne delta i redningsoperasjonen. Familiemedlemmer fikk i utgangspunktet ikke lov til å delta i operasjonen.

11. Jorge Galleguillos (56) er arbeidsledig om mottar en pensjon fra staten. Han skal ha avholdt noen motivasjonskurs. Han tok medisiner mot høyt blodtrykk da han var i gruven.

Foto: ARIEL MARINKOVIC (Afp)

12. Edison Pena (34) er innlagt på en privatklinikk og får behandling for psykiske traumer og alkohol- og narkotikaavhengighet. Pena var en treningsentusiast og løp flere kilometer daglig i tunnelene under fangenskapet. Han ba redningsfolket på overflaten om å sende ned musikk av Elvis, noe som ofte førte til allsang nede i gruven.

13. Carlos Barrios (27) er arbeidsledig. Faren til 27-åringen omtalte fjorårets redningsoperasjon som et «mirakel» da sønnen ble hentet opp i live. - Det er som å bli gjenfødt, sa faren.

14. Victor Zamora (34) selger grønnsaker fra hjemme sitt, men har nylig blitt sykemeldt som følge av posttraumatisk stresslidelse. Han hadde jobbet i gruven i seks måneder da ulykken inntraff. Han har en fem år gammel sønn og enda et barn på vei. 34-åringen ble omtalt av familie som en blid mann.

Foto: MARTIN BERNETTI (Afp)

15. Viktor Segovia (48) er i sluttfasen av å skrive en bok om oppholdet nede i gruven. Han har planer om å begynne å jobbe i en gruve igjen, men mottar nå en statlig pensjon. 48-åringen hadde ansvar for å avlevere daglige statusrapporter på tilstanden nede i gruven til redningsarbeiderne på overflaten.

16. Daniel Herrera (27) er sykemeldt som følge av posttraumatisk stresslidelse. 27-åringen, som opprinnelig er en lastebilsjåfør, fungerte som en førstehjelpsassistent for de andre gruvearbeiderne.

17. Omar Reygadas (56) holder motivasjonskurs i Chile og i utlandet. Han mottar en statlig pensjon. Reygadas er den av gruvearbeiderne som hadde flest barn. Han har seks barn, 14 barnebarn og tre oldebarn.

Foto: Björn Myrman (SCANPIX)

18. Esteban Rojas (44) mottar en statlig pensjon. I løpet av oppholdet nede i gruven, bestemte Rojas seg for å fornye ekteskapet med kona, som han har tre barn sammen med.

19. Pablo Rojas (45) er deleier av en liten gruve, og mottar en statlig pensjon. 45-åringen hadde jobbet i gruven i et halvt år da ulykken inntraff. Han var fanget sammen med to av sine fettere.

20. Dario Segovia (48) selger frukt og grønnsaker fra en bil, men ble nylig sykemeldt som følge av posttraumatisk stresslidelse. Han mottar en statlig pensjon. Segovias søster ble en slags leder for alle de pårørende som bodde i en leir på overflaten.

Foto: Ap (Ap)

21. Yonny Barrios (50) selger kjøttpaier, bakevarer og annen mat fra sitt hjem, men er sykemeldt som følge av posttraumatisk stresslidelse. Han mottar en statlig pensjon. Barrios hadde ansvar med å overvåke helsetilstanden til de andre gruvearbeiderne. Han hadde erfaring som sykepleier, og har vært gruvearbeider siden 16-årsalderen.

22. Samuel Avalos (43) er arbeidsledig, men venter på svar om et eventuelt jobbtilbud som gruvearbeider. Han får behandling for posttraumatisk stresslidelse av en privat lege. Han er gift og har tre barn. Han har tidligere kjempet mot narkotikaavhengighet.

23. Carlos Bugueno (27) har vært arbeidsledig siden redningsoperasjonen. Under fangenskapet hadde Bugueno ansvar for å sende og motta post fra overflaten.

Foto: POOL (Reuters)

24. José Henriquez (54) mottar en statlig pensjon. Han hadde ansvar for å organisere de daglige bønnestundene under fangenskapet nede i gruven

25. Renan Avalos (29) jobber fortsatt som gruvearbeider. Han var fanget nede i gruven sammen med broren sin Florencio. Han hadde jobbet i gruven i fem måneder.

26. Claudio Acuna (44) jobber for et gruveselskap, men håper at filmen om gruvearbeiderne vil kunne sørge for at han kan forlate gruvedriften for godt. Han er én av flere gruvearbeidere som feiret bursdagen sin nede i gruven.

Foto: RODRIGO ARANGUA (Afp)

27. Franklin Lobos (53) jobber som fotballtrener og mottar en statlig pensjon. Han er en pensjonert fotballproff som begynte med gruvearbeid.

28. Richard Villarroel (26) er arbeidsledig og kjører pirattaxi. Han venter snart sitt første barn.

29. Juan Aguilar (49) holder motivasjonskurs i Chile og i utlandet. Han ble nylig friskmeldt.

30. Raul Bustos (40) er frilanser og utfører vedlikeholdsarbeid på industrielt utstyr. Han holder også motivasjonskurs i Chile og i utlandet. Han er utdannet ingeniør og hadde under fangenskapet ansvar for å sette opp et vannsystem nede i gruven. Bustos var egentlig ferdig med skiftet sitt da ulykken inntraff, men ble litt lenger for å reparere utstyr nede i gruven.

31. Pedro Cortez (26) er arbeidsledig og går på kveldsskole for å utdanne seg som elektriker. Cortez begynte som gruvearbeider på grunn av de relativt høye lønningene.

32. Ariel Ticona (29) er arbeidsledig og bruker dagene til å pusse opp huset sitt, som er kjøpt og betalt av en gruvemogul. Kona fødte en datter da Ticona satt fanget nede i gruven. Han fikk imidlertid sett en video av fødselen, som ble sendt ned i gruven.

33. Luis Urzua (54) holder motivasjonskurs både i innland og utland. Han er også delaktig med å organisere ettårsmarkeringen for redningsoperasjonen. Han var skiftleder da ulykken inntraff, og hadde ansvar for å delegere oppgaver til de andre gruvearbeiderne. Han hjalp også hjelpemannskapet på overflaten med å kartlegge redningsruten.

Gruvearbeiderne har gått sammen om å saksøke gruveselskapet og myndighetene for manglende sikkerhet. Men Los 33 må trolig vente mange år før de får noe form for betaling.

Kilder: The New York Times, CBS News, Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.