*Nettavisen* Nyheter.

UNCHR: Mer enn 1.000 mennesker har druknet på vei over Middelhavet i år

 

MISTET LIVET: Over 1.000 mennesker har mistet livet i forsøk på å krysset Middelhavet og ta seg til Europa hittil i år. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix

1.028 mennesker har hittil i år druknet i forsøk på å krysse Middelhavet på vei til Europa, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

02.10.19 17:38

I løpet av fjoråret ble 2.277 mennesker funnet omkommet eller meldt savnet i Middelhavet, ifølge UNHCR.

UNHCRs representant i Tyskland, Dominik Bartsch, mener Europa må ta ansvaret.

– Dette er det sjette året på rad der mer enn 1.000 mennesker har druknet i Middelhavet. Situasjonen er en moralsk fiasko og totalt uakseptabel, sier han.

Les også: Over 10 millioner drevet på flukt i første halvdel av 2019

Etter en ny avtale mellom Tyskland, Frankrike, Italia og Malta skal asylsøkere som reddes fra havsnød i Middelhavet fordeles mellom landene innen fire uker etter at de blir brakt i land.

Klikk på bildet for å forstørre.  

KYSTEN: Migranter på redningsskipet Ocean Viking ser ut mot den italienske kystlinjen, i det de seiler mot Messina i Sør-Italia. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix

Målet med avtalen er å få på plass en ordning som skal gjelde alle EU-land. I dag er det landet asylsøkerne først ankommer som har ansvaret for å behandle søknaden.

– En levedyktig prosess må på plass, slik at mennesker som blir reddet i Middelhavet ikke blir værende på båter som gisler i ukevis under forhold som ofte er uverdige, sier Bartsch.

Les også: Minst 44 døde etter oversvømmelser i India

Han legger til at det ikke handler om at noen skal få en garanti for opphold, men at alle «må ha rett til å levere sin søknad om asyl».

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er rundt to tredeler av alle som omkommer i Middelhavet migranter som forsøker å ta seg fra Nord-Afrika til Italia.

Siden 2014 har minst 15.000 mennesker mistet livet i Middelhavet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.